Gustlik: −|x − 2| + 3 = 0
−|x − 2| = −3 /*(−1)
|x − 2| = 3
x=2−3 v x=2+3
x=−1 v x=5 ← to są miejsca zerowe.
Natomiast co do wykresu − narysuj najpierw wykres y=|x|, odbij go symetrią względem osi OX −
otrzymasz y=−|x|, a następnie ze wzoru odczytaj współrzędne wektora przesunięcia:
y=f(x) Tw
→=[p, q] → y=f(x−p)+q
Jeżeli funkcja dana jest wzorem y=f(x−p)+q, oznacza to, że po X−ach przesuwamy o p, a po Y−ach
o q. UWAGA

! p zmienia znak

!, a q nie zmienia znaku.
y=−|x − 2| + 3 → stąd masz p=2 (zmiana znaku − dlatego 2 a nie −2

!), q=3, czyli przesuwasz
funkcję y=−|x| o wektor [2, 3] czyli o 2 w prawo i o 3 w górę.