Postać kanoniczna
martinaa: f(x)=1/4xkwadrat−1/2x+c a) oblicz wartosc wspolczynnika c, wiedzac ze do wykresu funkcji nalezy
punkt C(2,0) b)sprowadz trojmian kwadratowy do postaci kanonicznej
takie zadanko na zakończenie weekendu, a ja zupelnie nie wiem co tu zrobic...
26 wrz 21:43
Kejt:
przechodzi przez punkt (2;0), więc zachodzi równość:
f(2)=0
dokończ..
26 wrz 21:50
Kejt: postać kanoniczna(wzór ogólny):
y=a(x−p)
2+q
gdzie:
| | b | | Δ | |
(p=− |
| ; q=− |
| ) czyli współrzędne wierzchołka. |
| | 2a | | 4a | |
26 wrz 21:53
martinaa: c=0 bo te ulamki sie skroca przez 4 i 2
26 wrz 21:53
Kejt: tak

więc teraz piszesz postać kanoniczną.
26 wrz 21:54
Kejt: ja już znikam. Ktoś inny Ci to sprawdzi. Dobranoc
26 wrz 21:57
martinaa: 1/4*2
2−1/2*2+0=0
26 wrz 21:58
Eta:
Ok

czyli f(x) =
14x
2 −
12x
postać kanoniczna : f(x) =a(x −x
w)
2 +y
w
a=
14
y
w= f(x
w)= f(1)=
14*1
2 −
12*1= −
14
postać kanoniczna
f(x)= ............ dokończ
26 wrz 22:05
martinaa: f(x)=1/4(x−1)2−1/4? czyli 1/4x2−1/4
26 wrz 22:09