matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
Banan:
Rozwiąż równanie:
√
20+x
+
√
20−x
= x/2
26 wrz 21:03
Godzio:
zał. x ≥ −20, x ≤ 20 i x ≥ 0 => x ∊ <0,20> podnoszę obustronnie do kwadratu:
x
2
20 + x − 2
√
400 − x
2
+ 20 − x =
2
x
2
√
400 − x
2
=
− 20 x
2
/4 − 20 ≥ 0 => x
2
≥ 80 ⇒ x ∊ <4
√
5
,20>
4
x
4
400 − x
2
=
− 10x
2
+ 400
16
x
4
0 =
− 9x
2
16
x
2
0 = x
2
(
− 9)
16
x
x
0 = x
2
(
− 3)(
+ 3)}
4
4
porównaj z założeniami i podaj odp
26 wrz 21:14
Banan:
Dzięki
26 wrz 21:17