matma
Alek: wykonaj działania;
x+10x2−25+12x+10
26 wrz 20:50
Eta:
| x+10 | | 1 | |
| + |
| =........
|
| (x−5)(x+5) | | 2( x+5) | |
podaj załozenia i ustal wspólny mianownik dla tych ułamków
26 wrz 20:52
Alek: wiem ze trzeba ustalić wspólny mianownki ale dalej to juz nie wiem co mam robić:(
26 wrz 20:55
Eta:
to jaki będzie ten wspólny mianownik? ...... napisz ....
i podaj założenia ......
sprawdzę
26 wrz 20:59
Alek: coś mi sie zdaje ze 10
26 wrz 21:01
Alek: nieweim jak to mam zrobić
26 wrz 21:34
26 wrz 21:38
26 wrz 21:39
Alek: x+10x2−25
26 wrz 21:59
Alek: x+10(x−5)(x+5)+1(x−5)(x+5)(x−5)=x@=5x=10x=50=(x−5)(x−5)(x+5)
=x@+16x+45(x−5)(x+5)
czy ktos moze mi to sprawdzić?
26 wrz 22:04
Eta:
źle:
założenia : mianowniki różne od zera
( x−5)(x+5) ≠0 => x ≠5 , x ≠ −5
wspólny mianownik 2( x−5)(x+5)
| | 2(x+10) | | 1(x −5) | | .................... | |
|
| + |
| = |
| =
|
| | 2(x−5)(x+5) | | 2(x−5)(x+5) | | 2(x−5)(x+5) | |
= ............. dokończ
26 wrz 22:11