matma
Alek: Napisz wzór funkcji homologicznej, której wykres orzymasz, przesuwając hiperbole o równanie
y=3x o wektor w=[p,q], gdy p=1,q=1.
26 wrz 20:45
sushi_ gg6397228:
jaki jest ogolny wzor z przesunieciem
26 wrz 20:48
Alek: niemam pojecia profesorka dała mi kartke z zadaniami a ja ich nie kumam:(
26 wrz 20:53
sushi_ gg6397228:
a otworzyc podrecznik i przeczytac dzial funkcje homologiczne i przesuniecie tam masz wzor
a jak masz funkcje kwadratowa to jak zrobisz przesuniecie
26 wrz 20:57
Alek: ja nie mam podręcznika jak mozesz podaj mi ten wzór moze dojde do tego sam:(
26 wrz 21:02
sushi_ gg6397228:
po przesunieciu
26 wrz 21:09
Alek: aa no to to wiem ale co dalej to nie mam pojęcia sprowadzenie do wspulnego mianownika?
26 wrz 21:11
Alek: nie nie to odpowiedz do innego zadania.. ale z tym zadaniem i taknie wiem co mam zrobić można
trochę jaśniej
26 wrz 21:13
sushi_ gg6397228:
masz jak wól podane liczby "a", "p" i "q" tylko ruszyc zadek i podstawic do wzoru i koniec
zadania
26 wrz 21:17
Alek: no zrobiłem to ale niewiem czy dobrze jak coś to sprawdzisz?
26 wrz 21:18
sushi_ gg6397228:
nigdzie tego nie widze, wiec jak mam sprawdzic
26 wrz 21:19
Alek:

p=1 q=1 a=3 y=
3x−1+1 y=
3x miejsce zerowe; x−1=0 x
0=1
26 wrz 21:32
Alek: ale nieweim czy funkcja jest malejąca czy rosnąca i w jakich jest przedziałach?
26 wrz 21:33
sushi_ gg6397228:
w tresci zadania jest napisane −−> podaj wzor funkcji
wiec ja podales
| | 3 | |
y= |
| narysuje taka a potem kazdy punkt przesun o 1 w gore i 1 w prawo i dostaniesz |
| | x | |
wykres
26 wrz 21:39
Alek: i tak nieweim jak mam to zrobic
26 wrz 22:00
26 wrz 22:01
Alek: mam tak zrobione i co dalej..
26 wrz 22:06
Gustlik: Skorzystaj ze wzoru podanego przez Sushi.
26 wrz 22:47