26 wrz 19:49
bibi: zrób podstawienie 4x − x2 = t lub t2
26 wrz 20:10
mateusz: nie może mi to wyjść jak podstawiam za t jak za t
2 to też nie bardzo
26 wrz 20:25
bibi: | | 1 | |
no np. = t, to −2xdx = dt ⇒xdx = − |
| dt i
|
| | 2 | |
| | x | | | | 1 | | dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = − |
| ∫ |
| itd
|
| | √4x − x2 | | √t | | 2 | | √t | |
mam nadzieję, że wiesz jak to pociągnąć dalej

?
26 wrz 20:34
think: bibi prawie

4x − x
2 = t
4 − 2x dx = dt
26 wrz 20:35
bibi: racja − dziś jestem troszki wczorajszy i stad taki byk
26 wrz 20:38
think: bibi, Ty nie wiesz jakie banalne zadanko mało co tutaj nie umieściłam

taki dzień i głowa w
górę
26 wrz 20:43
Edek: 1
o metodą współczynników nieoznaczonych
2
o
| | x | | −(2−x)+2 | | 2−x | | dx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = −∫ |
| dx + 2∫ |
| |
| | √4x−x2 | | √4x−x2 | | √4x−x2 | | √4x−x2 | |
tą pierwszą przez podstawienie 4x−x
2=t
2
(4−2x)dx=2tdt
(2−x)dx=dt
| | dx | |
w tej drugiej szukamy wzoru ∫ |
| =arcsinx + C |
| | √1−x2 | |
26 wrz 20:43
mateusz: ok dzięki wielkie
26 wrz 20:50