



?
| s + 12 | ||
v = | = 40 km/h | |
| t |
| s + 12 | s + 12 | |||||||||||||||||||||
v1 = | = | = 70km/h | ||||||||||||||||||||
|
|
| 5 | ||
s + 12 = 70t − 63 ⇒ 40t − 70t = −75 ⇒ −30t = −75 ⇒ t = | h | |
| 2 |
| 5 | ||
s + 12 = 40 * | ||
| 2 |
x>0
droga z A do B =x droga z B do C = x+12 to: droga z A do C = 2x+12
dla samochodu:
v1 = 70km/h t −− czas przejazdu z A do C droga z A do C= s1
s1= v1*t
dla motoru:
54 min= 0,9 h
v2= 40 km/h t + 0,9 h droga z A do C = s2
s2= v2( t+0,9)
s1= s2
to: 70t= 40(t+0,9) => 30t= 36 h => t= 1,2 h
zatem s1 = 70 km/h* 1,2 h= 84 km
czyli :
droga z A do C= 84km => 2x +12= 84 => x=......
droga z A do B = x =........
droga z B do C = x +12=........
dokończ, to będziesz "półmistrzem"
Kto ma błąd w obliczeniach? ..... sprawdź , bo muszę na chwilkę wyjść
powinno być 12 + x a ja dałem samo 12
..... bo dzisiaj mam kiepski dzień
więc wszystko jest możliwe, nawet przy tak banalnych zadaniach