Dla jakiej wartości parametru a prawdziwa jest równość?
Patryk: Dla jakiej wartości parametru a prawdziwa jest równość?
a) x3−x2−x−15=(x2+ax+5)(x−3)
b) x3+x2−17x−20=(x2+ax−5)(x+4)
c) 2x3−4x2−7x+18=(2x2+ax+9)(x+2)
26 wrz 19:29
mila: najpierw wymnóż
26 wrz 19:39
Eta:
a) L= x
3−x
2−x −5= (x−3)(x
2+2x −5)
L=P dla a= 2
2sposób:
P=x
3 −3x
2+ax
2−3ax+5x −15= x
3 +(a−3) x
2+(5−3a)x −15
a−3= −1 5−3a= −1
a=2 a=2
dla a=2 L=P
pozostałe podobnie
26 wrz 19:46
Patryk: Ok. wszystko gra − a dlaczego np a−3=−1 Dlaczego przyrównuje do −1?
pozdro. i dizeki za pomoc.
26 wrz 20:25
Patryk: czy mógłby ktoś zrobić jeszcze drugi przykład ?

Nie moge sobie poradzić.
26 wrz 20:46
Eta:
L = x3 −x2 −x −15
P= x3 +(a−3) x2 + (5−3a)x −15
wielomiany są równe, jezeli są tego samego stopnia i współczynniki przy tych samych
potęgach "x" są równe
więc:
(a−3)= −1 i (5−3a)= −1
26 wrz 21:05