trygonometria
ewa: wiedząc że α+β+γ=π przedstaw podane wyrażenie w postaci iloczynu:
sinα+sinβ+sinγ
26 wrz 19:13
Godzio:
| | α + β | | α − β | |
sinα + sinβ + sinγ = 2sin |
| cos |
| + sinγ = |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | |
= 2sin |
| cos |
| + sin(α + β) = |
| | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | | α + β | | α + β | |
= 2sin |
| cos |
| + 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α − β | | α + β | |
= 2sin |
| (cos |
| + cos |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α + β | | | | | |
= 2sin |
| * 2sin |
| sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α + β | | α | | β | |
= 4sin |
| sin |
| sin(− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 wrz 19:25
ewa: mogę zapytać z czego wzięło się to przekształcenie z sin(α+β) na to, poniżej 2sinα+β podzielic
na 2 razy cos α+β dzielone na 2?
27 wrz 16:39
Godzio:
Skorzystałem ze wzoru na sumę sinusów i sumę cosinusów
27 wrz 16:40
ewa: dziękuje
28 wrz 18:56
nub: sinus sumy kątów to przeciez nie jest to samo co suma sinusów ..
4 cze 21:19
PW: A kuń to nie osieł
4 cze 22:34
aparatka: możecie mi wytłumaczyć ską się wzięło z sin(α +β) to poniżej

tylko tak krok po kroku

Z góry dzięki
5 paź 01:32
PW: | | (α+β) | | (α+β) | |
sin(α+β) = 2sin |
| cos |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
To wzór połówkowy
zastosowany do x=(α+β)
5 paź 08:37
matfiz: ej a trzecia i druga linijka od dołu, napewno suma cosinusów to iloczyn sinusów? bo mi sie
wydaje że powinno być
| | α+β | | α | | −β | |
4*sin |
| * cos |
| * cos |
| ..... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 sty 22:42
Ksiflo: Ale przecież sin(α+β) = sinαcosβ+sinβcosα, dlaczego tutaj jest nagle coś innego
23 maj 23:59
Jack:
sin(α + β) mozemy zapisac jako sinαcosβ+sinβcosα
ale rowniez jako
| | α + β | | α + β | |
sin(α + β) = sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
korzystamy ze wzoru na sin 2x.
sin 2x = 2sinx cosx
zatem mamy
| | α + β | | α + β | | α + β | |
sin 2 * |
| = 2sin |
| * cos |
| = sin(α + β) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 maj 11:47