Równanie wielomianowe
Maciek: Dany jest wielomian W(x)=(x2+8x+15)2009+(x2+6x+5)2010
a) Sprawdź czy wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)=x+5
b) Uzasadni, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+2 jest równa 4x32009
26 wrz 19:09
Maciek: Dany jest wielomian W(x)=(x2+8x+15)2009+(x2+6x+5)2010
a) Sprawdź czy wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)=x+5
b) Uzasadni, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+2 jest równa 4x32009
26 wrz 19:10
Godzio:
a) Jeśli jest podzielny to W(−5) = 0
W(−5) = (25 − 40 + 15)2009 + (25 − 30 + 5)2010 = 0 −− czyli jest podzielny
b)
W(x) = Q(x)(x − a) + R(x) ⇒ W(a) = R(a)
więc:
W(−2) = (4 − 16 + 15)2009 + (4 − 12 + 5)2010 = 32009 + 32010 = 4 * 32009
26 wrz 19:28