trygonometria
devil: prosze o pomoc
czy wytłumaczy mi ktoś na tym przykładzie jak sie to rozwiazuje
(sin19
o+cos13
o)
2−2sin13
o*cos13
o
26 wrz 19:06
devil: pomoze ktoś
26 wrz 19:55
think: devil a czy tam nie było wszędzie po 13o?
26 wrz 19:58
think: bo jeśli tak to zastąpmy to 13o dla wygody x−em
(sinx + cosx)2 − 2sinxcosx = {ze wzoru skróconego mnożenia (a + b)2 = a2 + 2ab + b2}
sin2x + 2sinxcosx + cos2x − 2sinxcosx = sin2x + cos2x =
{ z jedynki trygonometrycznej sin2α + cos2α = 1} = 1
26 wrz 20:01
devil: a mógłby mi to ktos wyjasnic dokładniej na tym przykladzie
26 wrz 22:29
Eta:
thinki Ci wytłumaczyła

(a+b)
2= a
2+2ab+b
2
i sin
2α+cos
2α=1 −−− jedynka trygonometryczna
zatem:
( sin13+ cos13)
2 = sin
213 +2sin13*cos13+cos
213 = 1 + 2sin13*cos13
bo sin
213+ cos
213= 1
zatem ( sin13+cos13)
2−2sin13*cos13= 1+ 2sin13*cos13−2sin13*cos13=
1
26 wrz 22:58
devil: tylko ze tam jest 19

a w takim przykładzie
sin
2α20
o+sin
270
o i co w tym dalej zrobic
26 wrz 23:07
Gustlik: sin220o+sin270o=sin220o+cos220o=1, bo sin70o=cos(90−70)o=cos20o.
26 wrz 23:11
devil: sin
2α+cos
2α+ctg
2α a tu trzeba sie pozbyc ctg czy jak
26 wrz 23:15
sushi_ gg6397228: sin2 +cos2 ====1
26 wrz 23:36
devil: no tak wiec ma byc = 1 + ctg
2
?
26 wrz 23:39
sushi_ gg6397228: zalezy co masz policzyc, jezeli tylko skrocic
| | sin2 a+cos2 a | | 1 | |
to jeszcze 1 +ctg2 a=wspolny mianownik= |
| = |
| |
| | sin2 a | | sin2 a | |
27 wrz 00:00