wskaż tożsamość trygonometryczną: cos∧4x-sin∧4x=cos∧2x-sin∧2x
eperz: wskaż tożsamość trygonometryczną: cos∧4x−sin∧4x=cos∧2x−sin∧2x
26 wrz 18:36
Godzio:
cos4x − sin4x = cos2x − sin2x
L = (cos2x − sin2x)(cos2x + sin2x) = cos2x − sin2x = P
26 wrz 18:41
eperz: a tak bardziej szczegółowo bo nie kumam
26 wrz 19:05
Ahues: Rozbicie na wzory skróconego mnożenia (a2−b2)⇔(a−b)(a+b), następnie skorzystanie z wzoru na
jedynkę trygonometryczną (cos2x+sin2x)
26 wrz 19:12
eperz: dzięki wszystko jasne, mam jeszcze jedno zadanko
| sinx | | 1+cosx | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1+cosx | | sinx | | sinx | |
26 wrz 19:25
Ahues: | sinx | | 1+cosx | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1+cosx | | sinx | | sinx | |
L− sprowadźmy wyrażenie do wspólnego mianownika
| sin2x | | (1+cosx)2 | |
| + |
| |
| (1+cosx)sinx | | (1+cosx)sinx | |
| sin2x+1+2cosx+cos2x | |
| − stosujemy wzór na jedynkę trygonometryczną |
| sinx+sinxcosx | |
| 2+2cosx | |
| − wyciągamy wspólny czynnik przed nawias |
| sinx+cosx | |
| 2(1+cosx) | | 2 | |
| = |
| |
| sinx(1+cosx) | | sinx | |
L=P
26 wrz 19:42
eperz: Bardzo dziękuję, tłumaczenie pierwsza klasa wszystko rozumiem
26 wrz 20:05