takie tam
fakultet: Zadanko z fakultetów:
Dla jakich wartości parametru m układ równań,ma dokładnie jedno rozwiązanie? Dla znalezionych
wartości parametru podaj ilustrację graficzną tego układu.
| ⎧ | y=mx−3 | |
| ⎩ | y=(m+1)x2 + (2−m)x−2 |
|
26 wrz 18:08
Godzio:
mx − 3 = (m + 1)x2 + (2 − m)x − 2
0 = (m + 1)x2 + (2 − m)x − mx + 1
0 = (m + 1)x2 + (2 − 2m)x + 1
1o Dla m = −1 jest to funkcja liniowa która ma jedno rozwiązanie.
2o Dla m ≠ −1 jest to funkcja kwadratowa, jedno rozwiązanie jest dla Δ = 0
Dalej rób sam/a
Odp: m = 0 v m = −3 v m = −1
26 wrz 18:15
fakultet: ok

A czy moje rozumowanie z innego zadania jest prawidłowe? :
x+
√x −2 / x−
√x−2 <0
Diedzina funkcji: x−
√x − 2≠0 ⋀
√x≥0 (czyli x≥0)
x−2=
√x // ()
2 − czy moge tak podniesc do kwadratu? przy załozeniu ze x≥0?
(x−2)
2 = x
26 wrz 18:40
Godzio:
2 − x ≠ √x jeśli już i teraz możesz bo chodzi o ustalenie kiedy są różne, nawet jeśli 2 − x
jest ujemne to wtedy wiemy że to zachodzi
26 wrz 18:48