dla jakich wartosci
ilak: Dla jakich wartosci parametru m nierównosc
(m2 − 1) x2 − (m−2)x +1>0
jest spełniona przez wszystkie liczby rzeczywiste?
dzieki za pomoc
26 wrz 16:36
ilak: drugie takie zadanko:
Dla jakich wartosci parametru k równanie
(k−3)x
2 − (2−2k)x+k−2=0
ma dwa rózne rozwiązania ujemny
Rozwiazuje Δx=b
2−4ac=8k−12
jezeli maja byc ujemne to Δ>0 ⋀ x
1+x
2<0
co mam dalej zrobic? stopsuje Viet'e ale jakos mi nic z tego nie idzie

dzieki
26 wrz 16:57
mila: jeszcze x1*x2 >0
26 wrz 17:15
Godzio:
1.
Część wspólna tego:
a > 0, Δ < 0
26 wrz 17:16
mila: Δ policz jeszcze raz
26 wrz 17:18
ilak: Godzio :czemu a>0 ?
26 wrz 17:35
ilak: miła liczyłas Δ? bo mi ciagle wychodzi tyle samo
26 wrz 17:43
Godzio:

Jeśli ma być spełnione zawsze to wykres nie może przecinać osi ox −> Δ < 0
i musi miec ramiona do góry −> a > 0
26 wrz 17:57
Godzio:
2.
Δ = 4 − 8k + 4k2 −4(k2 − 5k + 6) = 4 − 8k + 20k− 24 = 12k − 20
26 wrz 17:58