rownania trygonometryczne
proszę o pomoc: Rozwiąż równania:
a) sin3x− sinx= sin2x
b)sin3x −cos3x= cosx
26 wrz 16:22
26 wrz 17:14
Godzio: Tylko w tym przedziale to liczysz?
26 wrz 17:22
proszę o pomoc: no nie... stąd k π
26 wrz 17:33
Godzio: a no dobra, już sprawdzam
26 wrz 17:35
Godzio:
Korzystam z różnicy sinusów:
2sinxcos2x = sin2x
2sinxcos2x − 2sinxcosx = 0
2sinx(cos2x − cosx) = 0 −−−− Teraz z różnicy cosinusów
| | 3 | | 1 | |
−4sinx * sin |
| x * sin |
| x = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
sinx = 0 v sin |
| x = 0 v sin |
| x = 0 |
| | 2 | | 2 | |
więdz odpowiedź nie będzie pełnia, popraw i daj do sprawdzenia o ile chcesz
26 wrz 17:40