Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o
Natalia: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przeątnej długości d=6√2 oblicz
pole powierzchni całkowitej i V tego walca
26 wrz 16:20
Natalia: mam problemy z tym moze mi ktoś pomóc
26 wrz 16:23
Kejt: bok tego kwadratu masz policzony?
26 wrz 16:26
Natalia: tak a=6
26 wrz 16:26
Natalia: czyli r= 3,5
26 wrz 16:27
26 wrz 16:28
Natalia: r=3,5
26 wrz 16:29
Kejt: 6:2=3,5?!
26 wrz 16:30
Natalia: r=3
26 wrz 17:00
Kejt:
P=2Pp+Pb=2πr(r+H)
V=πr2H
podstaw i licz.
26 wrz 17:04
Natalia: tylko w wynikach jest inaczej mi nie wychodzi v=54/π cm3 Pc= 18/π (1+2π) cm2
26 wrz 17:05
Kejt: tyle Ci wychodzi, czy tyle powinno wyjść?
26 wrz 17:08
Natalia: tyle powinno wyjsć
26 wrz 17:09
Kejt: V wychodzi jeśli tam ma być 54πcm3
Pc skąd tam ma być π2?
26 wrz 17:14
Natalia: no właśnie nie weim ale tak jest w odp
26 wrz 17:59