zadanie z parametrem i ciągami :( truudne
piet: Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu równań:
| ⎧ | x+y+z = a +4 | |
| ⎨ | 2x −y+2z = 2a +2 |
|
| ⎩ | 3x +2y −3z = 1 −2a | |
jest trójka liczb x, y, z tworząca w podanej kolejności ciąg geometryczny?
26 wrz 16:19
Kejt: układasz dodatkowe równanie z własności ciągu geometrycznego:
y2=xz
26 wrz 16:34
proszę o pomoc: no dobra, zgadza się a potem jak?
26 wrz 17:15
Kejt: rozwiązane?
26 wrz 17:17
Godzio:
pilet wylicz x,y,z i przedstaw za pomocą a
i podstaw do tego co napisała Kejt
26 wrz 17:19
Adam Lang: Godzio, zerkniesz mi na zadanie?
26 wrz 17:22
piet: metodą wyznacznikową?
26 wrz 17:26
Kejt: tak.
26 wrz 17:26