Dla jakich wartości
help: Dla jakich warttosci parametru K równanie (k−1)x
2 +(k−1)x +k+3 = 0 ma jedno rozwiązanie?
znajdz je.
Dziękuje
26 wrz 15:55
Kejt:
f(x)=ax2+bx+c ma jedno rozwiązanie ⇔ Δ=b2−4ac=0
a=k−1
b=k−1
c=k+3
dasz radę?
26 wrz 15:57
help: dasz
26 wrz 15:59
help: cos mi nie wyszło.
Z Δ(k) wychodzi ze, k2 = −4 , k1= 1 .
a miało wyjsc jedno rozwiazanie
26 wrz 16:06
Kejt: jedno rozwiązanie równania, nie jedna wartość parametru
26 wrz 16:07
help: aaa ,ok

A wiesz jak to zrobic:
Dla jakich wartosci parametru "m" równanie
x
2 − (2m−1)x + m
2 − 4 =0
posiada dwa rózne pierwiastki których suma jest nie większa niz iloczyn ?
dzięki
26 wrz 16:15
Kejt:
f(x)=ax
2+bx+c ma dwa rozwiązania ⇔ Δ=b
2−4ac>0
dodatkowo ze wzorów Viete'a:
jest nie większa, więc mniejsza lub równa:
nie wiem czy dobrze to zastosowałam, ale spróbuj..
26 wrz 16:23
help: ok wyszło
26 wrz 16:26
Kejt: tak? haha
26 wrz 16:26