Prawdopodobieństwo klasyczne- zadania.
Lidus: Prawdopodobieństwo klasyczne− zadania
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak mam je rozwiązać...i proszę także o wytłumaczenie.
1. Student umie odpowiedzieć na 20 spośród 25 pytań egzaminacyjnych. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że nie będzie umiał odpowiedzieć na wybrane losowo pytanie.
2.Na pewnej loterii jest 5 losów wygrywających. Kupujemy 1 los. Ile powinno być wszystkich
losów na tej loterii, aby prawdopodobieństwo tego, że kupimy los wygrywający, było większe od
0,2?
3. Rzucamy 4 razy symetryczną monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom:
A− wypadły co najmniej trzy orły
B− liczba orłów jest równa liczbie reszek
C− wypadła parzysta liczba reszek
Które z tych zdarzeń jest najbardziej prawdopodobne?
4. Rzucamy dwa razy symetryczną kostką. Które ze zdarzeń jst bardziej prawdopodobne:
A− w pierwszym rzucie otrzymamy liczbę oczek mniejszą niż w drugim
B− suma oczek, jakie wypadną w obydwu rzutach, jest nie mniejsza od 8?
Z góry dziękuję bardzo za wyjaśnienia i obliczenia

.
26 wrz 15:43
Kejt:
1.
zna odpowiedź na 20 z 25 więc nie zna na 5 z 25.
| | 1 | |
prawdopodobieństwo wynosi |
| . |
| | 5 | |
26 wrz 15:47
Kejt:
2.
x − liczba losów
dla x>0
dokończ.
26 wrz 15:49
Kejt: za resztę wolę się nie brać, bo jest wysokie prawdopodobieństwo, że coś zepsuję
26 wrz 15:50
Lidus: Wyszło mi, że mniej niż 25.
26 wrz 15:53
Lidus: Ale i tak dzięki, że pomogłaś mi Kejt rozwiązać choć trochę tych zadań, bo ja w tym niestety
zielona jestem

.
26 wrz 15:54
Ломоно́сов: 3. Skoro trzeba wypisać wyniki sprzyjające zdarzeniom to:
A− wypadły co najmniej trzy orły
Rzucamy cztery razy; wszystkie wyniki sprzyjające:
(O,O,O,O)
(R,O,O,O)
(O,R,O,O)
(O,O,R,O)
(O,O,O,R)
B− liczba orłów równa liczbie reszek
(O,O,R,R)
(O,R,O,R)
(O,R,R,O)
(R,O,R,O)
(R,O,O,R)
(R,R,O,O)
Spróbuj sama zrobić punkt C
26 wrz 16:04
Lidus: C− wypadła parzysta liczba reszek
(R,R,O,O)
(O,O, R,R)
(R,R,R,R)
(O,R,O,R)
(R,O,R,O)
Czy to ma tak wyglądać
26 wrz 16:11
Ломоно́сов: Przegapiłaś jedną możliwość: (R,O,O,R)
Pozostałe są dobre.
26 wrz 16:20
Ломоно́сов: I jeszcze jedną możliwość: (O,R,R,O)
26 wrz 16:21
Lidus: Dzięki wielkie

.
26 wrz 16:21
Ломоно́сов: 4.
Moc Ω − 6
2=36 − dwukrotny rzut kostką traktujemy jako dwuwyrazową wariację ze zbioru
6−elementowego. Wyrazy mogą się powtarzać( przykładowo wyrzucenie dwóch jedynek)
A− Rozpatrzymy to w przypadkach
a. W pierwszym rzucie wypadła jedynka − to oznacza, iż w drugim rzucie mamy 5 możliwości
(2,3,4,5,6)
b. Dwójka − 4 możliwości (3,4,5,6)
c. Trójka − 3 możliwości (4,5,6)
d. Czwórka − 2 możliwości (5,6)
e. Piątka − jedna możliwość 6
f. Szóstka − brak możliwości
Policzmy wszystkie możliwości − 5+4+3+2+1=15 − to jest liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu
elementarnemu A
| | 15 | | 5 | |
Prawdopodobieństwo: P(A)= |
| = |
| |
| | 36 | | 12 | |
26 wrz 16:23
Ломоно́сов: Spróbuj zrobić punkt B z zadania 4.
Moc Ω jest taka sama jak w punkcie A, czyli równa 36
26 wrz 16:25
Lidus: Tzn., że nie mniejsza od 8, czyli liczba może wynosić 8 lub więcej?
26 wrz 16:32
Ломоно́сов: Dokładnie tak, to zdarzenie można zilustrować nierównością
x+y≥8, gdzie
x− liczba oczek z pierwszego rzutu
y− liczba oczek z drugiego rzutu
26 wrz 16:35
Lidus: Także moim zdaniem można wykluczyć już jeden, bo zsumując ją z największą liczbą, czyli 6 wynik
da 7.
26 wrz 16:37
Lidus: Wypisałam sobie takie możliwości, ale nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam.
Oto one:
(2,6), (3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,3) (5,4) (5,5) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6)
Czy to może być 14 takich możliwości?
26 wrz 16:40
Ломоно́сов: Tak, tych możliwości będzie 14.
Teraz wystarczy obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia B i porównać. Zadanie rozwiązane
26 wrz 17:41
Lidus: To które będzie większe A czy B? Tak gdzie mniejsza liczba w liczniku? Czy to jest jakaś reguła
w tym prawdopodobieństwie?
26 wrz 19:41
Ломоно́сов: Mamy wyliczone:
Sprowadzamy P(A) do mianownika 36
Bardziej prawdopodobne jest P(A), gdyż jest większe od P(B). Zawsze większe jest to
prawdopodobieństwo, któremu bliżej do prawdopodobieństwa pewnego, równego 1.
Zatem:
26 wrz 19:49
Lidus: Dziękuję za tak fachowe wytłumaczenie

.
26 wrz 21:26
mundi61: Zadanie 4 wg mnie jest niewłaściwie zrobione w punkcie "B". Możliwości jest 15 bo brakuje
jeszcze (5,6). Dlatego końcowa odpowiedź na pytanie brzmi, że oba zdarzenia są jednakowe.
Pozdrawiam.
16 lut 22:01
fdfdf: bv v v
27 wrz 18:42