i mam obliczyc najmniejsza i najwieksza wartoś fiunkcji w przedziale
aaaa: zad.1
y=−x* + 3x−1 <−1; 1>
* jak coś to jest kwadrat ...
zad.2
y= x*+2 <−2;3)
weźcie mi to zróbcie Proszę.
26 wrz 15:39
mila: w 1 zad jest minus x czyli parabola jet skierowana ramionami w dół czyli największy y to y
wierzchołka w 2 ramiona ma w góre czyli najmniejsza wartośc funkcj (najmniejszy y) jest
tam gdzie wierzchołek podaj wzór na y wierzchołka
26 wrz 15:47
aaaa: ja mam to obliczyć i nei mam rysować parabolii ja Ci napisze przykład jaki w sql robilismy ok
..?
y= −x*−2x <0;2>
f(0)= 0 − 0 =0
f(2)= − (2)* −2 razy 2= −4 razy 4
i mam p= 2/−2 = −1 najwieksza to 2 a najmniejsza to −8 a nie wiem jak te daw napisac
a wzór na wierzchołek to p=−b przez 2a ii q= − delta przez 4a
26 wrz 15:53
26 wrz 15:54
aaaa: noo to wiem ale nei wiem jak to zad 2. zrobić jak tam mam podane tylko a i b i nie bede mogła
obliczyć delty ..

i mam zero podstawić pod c czy co..? weźcie mi to napiście ..


boo ja
nie czaje tegoo ...
26 wrz 15:58
mila: Chciałam zobaczyć czy znasz wzór .Wartość funkcji to y masz podany przedział <−1,1> w tym
przedziale sa x
podstawiasz za x −1 i obliczaszy póżniej podstawiasz x=1 i obliczasz y
podstaw
26 wrz 15:59
aaaa: nie wiem własnie jak to podstawić


możesz mi to napisać
26 wrz 16:02
aaaa: zad1.
f(−1)= (−1)* +3razy −1 −1= 1+(− 3)−1= 1−4=−3 tak to bd w pierwszym .?
26 wrz 16:05
mila: y=−x2+3x−1
x=−1
y=−(−1)2+3*(−1)−1 dokoncz i zrób dla x=1
26 wrz 16:06
aaaa: y=1−4=−3 tak
x=1
y=1* +3razy1−1= 1+3−1=3 tak ..?
26 wrz 16:10
mila: Przepraszam ale troche chora jestem i własnie zastrzyk dostałam
musisz policzyć współrzedne wierzchołka
26 wrz 16:19
aaaa: ale to dobzre tak ..?
okeyy to nic sie nei stało wracaj tam do zdrowia szybko


to czyli
p= −b/ 2a= p = −3 / −2= 1,5 tak ..

?
<−1;1) to czyli sie nie mieści w tym przedziale i nie musze liczyc delty ani q ..

tak dobrze
to rozumiem..
26 wrz 16:22
mila: już jestem , nie jest dobrze
x=1 y=− (1)2+3*1−1
ten minus jest przed x2 czyli nie będzie plus
26 wrz 16:29
aaaa: y= −1+2= 1 tak ..

x=−1
y=−(−1)2+3*(−1)−1
y=1−4=−3 tak..
26 wrz 16:33
mila: dla x=−1 (pisałam u góry) też ten minus y=−5
z tym p dobrze myślisz
26 wrz 16:34
aaaa: to weź mi napisz jak too ma być boo ja już nie wiem
a to p to dobrze Czy też źle ..?
26 wrz 16:35
mila: −12=1
−(1)2=−1
− jest przed x 2 obojętnie czy za x podstawimy liczbę dodatnią czy ujemną wynik będzie
ujemny
teraz zad 2 tak samo Δ tez licz
26 wrz 16:39
aaaa: Δ tez do pierwszego co nie ..

a kiedy mam delty nie liczyć ..

hym ..

powiesz mii ..

a
ja nei wiem jak zadanei 2. bo tam mam y= x
2 + 2 <−2;3> weżmiesz mi napisz ..
26 wrz 16:42
aaaa: oo ile masz czas i możesz..? a to P to dobrze ..?
26 wrz 16:43
aaaa: iii to x=−1
y=−(−1)
2+3* −1−1=..

x=1
y=−1
2+3*1−1..

Tak to już jest dobrze ii czy P dobrze liczyłam bo jak nie to nie wiem com
26 wrz 16:47
mila: Dobrze napisałam Ci nawet z uśmiechem, tuż przed tym jak zapytałaś .czyli do zad 1 odp
.namniejsza wartośc funkcji w przedziale........y=−5 najwieksz..............y=1
26 wrz 16:48
26 wrz 16:53
mila: 3*(−1) tak ma byc czyli po wymnożeniu y=−1−3−1=−5
26 wrz 16:53
aaaa: to tu tak mam ale to drugie coś .źle boo ja mam −12+3*1−1=1+3−1=3...'/
26 wrz 16:56
mila: to ten minus przd x2
y=−12+3*1−1
y=−1+3−1
y=3−2
y=1
26 wrz 16:56
aaaa: aa noo tak bojku powoli czaje a teraz mam to p ze mi wyszło 1,5 com nie a w tych zbiorach czy
coś nei wiem <−1;1> to mam nie liczyć Δ booo sie nei miesci w tym przedziale tak ...
26 wrz 16:59
mila: −x2 wynik będzie ujemny obojętnie czy za x podstawisz liczbę dodatnią czy ujemna
26 wrz 17:00
mila: Nie liczyć
26 wrz 17:01
aaaa: ..

? nom tak to mam liczyć ta Δ boo mi sie nie miesci w tych zbiorach <−1;1) a P mi wyszło
1,5.?
26 wrz 17:01
aaaa: aha okeyy uff a pomożesz mi to zadanie 2 ..?
26 wrz 17:01
aaaa: a kiedy ja moge liczyć delte hym ..

soryy że tak Cie mecze ..?

głupio Mi aż..
26 wrz 17:02
mila: nie liczyc Δ robimy zad 2
26 wrz 17:03
aaaa: niom to robimy tylko ..? jak
26 wrz 17:05
mila: Δjest potrzebna ,żeby wyliczyć współrzedna y wierzchołka .a jeżeki p (a to jest wspólrzędna
x wierzchołka) jest poza przedziałem to nie liczymy
26 wrz 17:06
mila: Δjest potrzebna ,żeby wyliczyć współrzedna y wierzchołka .a jeżeki p (a to jest wspólrzędna
x wierzchołka) jest poza przedziałem to nie liczymy
26 wrz 17:06
aaaa: aha ok ..dziękuje za informacje

26 wrz 17:08
mila: Tak samo podstawiamy x a tam jest 3) a nie 3>
26 wrz 17:08
aaaa: nom tak tam jest tak y= x
2+2 <−2;3>
to więć będzie tak :
x=−2
−2
2+2*−2=2−4=−2..?
x=3
3
2+2*3=9+6=15 tak ...

to będzie
26 wrz 17:14
mila: nie przed x2 nie ma minusa
y=x2+2
y=(−2)2+2
26 wrz 17:21
aaaa: a P to bedzie tak −2/2= −1 tak ..

ii teżż nie bd tu delty liczyć czy będzie tzreba ..?
26 wrz 17:23
aaaa: to będzie −2 i 15 czy nie ..?
26 wrz 17:24
mila: x=3
y=x2+2
y=32+2
y=9+2
y=11
obliczyłyśmy wartości funkcji na krancach przedziału a teraz trzeba sprawdzic ,gdzie leży
wierzchołek
26 wrz 17:24
mila: napisz dokładnie jak liczyłas dla x=−2
26 wrz 17:26
aaaa: to p trzeba obliczyć..? a czemu tam bedzie bez 3 hym ...

x=3
26 wrz 17:26
aaaa: x=−2
−22+2−−2=2−4=−2 tak ..?
26 wrz 17:27
mila: oj nie tak
pisz zawsze do wszystkiego wzory .Wtedy unikniesz wielu pomyłek
x=−2
y=x2+2 za x podstawiam −2
y=(−2)2+2 przed x2 nie ma minusa Wtedy −2 piszemy w nawiasie
y=(−2)*(−2)+2
y=4+2
y=6
26 wrz 17:31
WioleTT: aha okeyy to teraz mam P policzyć tak ..?
26 wrz 17:33
aaaa: aha okeyy to bede tak pisała booo bo naprawde mniej błedów sie robii a teraz p to tam wyżej
napsiałam ..? zobaczysz czy dobrze ..?
26 wrz 17:34
mila: tak
26 wrz 17:34
mila: p zle napisz wzór na p i podstaw chcę widzieć jak robisz
26 wrz 17:36
aaaa: p= −b/2a
p=+(−2)/2*1=−2/2= 1 i tak mi wychodzi ..
26 wrz 17:41
aaaa: ....?
26 wrz 17:48
mila: nie ma b
26 wrz 17:52
aaaa: b to jest −2
26 wrz 17:53
mila: y=ax2+bx+c a jest mnożone przez x2
b jest mnożone przez x
c wyraz wolny
y=4x2−3x+1
a=4 b=−3 c=1
26 wrz 17:55
mila: y=x2+2
a=1 b=0 c=2
26 wrz 17:57
aaaa: com to jest ..?
26 wrz 17:57
mila: u góry to przykład
26 wrz 17:59
mila: jezeli nie ma x nie ma b to ile wynosi p ?
26 wrz 18:02
26 wrz 18:09
26 wrz 18:11
aaaa: aha chyba ze.. a jak mam taki przykład f(x) =−2x2+8x−6 to jak to liczyc..?
26 wrz 18:20
mila: nie skonczone jest p=0 a przedział <−2.3> czyli wierzchołek jest w tym przedziale oblicz y
wierzchołka
26 wrz 18:24
aaaa: noo to trzeba delte liczyc...

tom juz wiem a jak taki przykład obliczyc
26 wrz 18:27
mila: to ją policz w tym drugim też trzeba będzie Δ liczyć
26 wrz 18:31
aaaa: 22−4*1*0
Δ=4
26 wrz 18:33
mila: nie Δ=b2−4*a*c y=x2+2 a= b= c=
wpisz wartosci a,b,c i policz
26 wrz 18:35
aaaa: to jak ma byc
26 wrz 18:37
mila: pokazywałam Ci na przykładzie jeszcze raz np y=−3x2+5x−2
a=−3 b=5 c=−2
żebt policzyc Δ musisz wiedziec ile wynosza a,b i c
y=x2+2
podaj a b i c
26 wrz 18:41
aaaa: a=1 b=0 c=2 tak ..?
26 wrz 18:42
mila: tak teraz Δ policz
26 wrz 18:43
mila: tak teraz Δ policz
26 wrz 18:44
aaaa: Δ=b2−4ac
Δ=o2−4*1*2
Δ=−8 tak
26 wrz 18:46
mila: tak teraz y
26 wrz 18:52
aaaa: q= −Δ przez 4a q=−8przez 4= −2 tak
26 wrz 18:54
mila: −przed Δ to częsć wzoru .Naipierw piszesz − a póżniej wartość Δ w tym wypadku −8
czyli masz −(ze wzoru)−8
q=2
26 wrz 19:01
aaaa: a zrobisz mii tzn pomozesz mi ten przykład co wyzej i bd potem sama probowała .. bo nie bede
Cie meczył ...
26 wrz 19:02
aaaa: meczyć*
26 wrz 19:02
mila: Widzisz teraz ,że jezeli b=0 to współrzędna y wierzchołka =c
teraz podaj najmniejsza i najwieksza wartość funkcji w przedziale <−2;3>
umiesz narysowac wykres y=x2+2 ?
26 wrz 19:06
aaaa: ja nie musez rysowac wykresu ale umiem najmniejszw wartośc −8 a najwieksza 11..?
26 wrz 19:08
mila: Widzisz teraz ,że jezeli b=0 to współrzędna y wierzchołka =c
teraz podaj najmniejsza i najwieksza wartość funkcji w przedziale <−2;3>
umiesz narysowac wykres y=x2+2 ?
26 wrz 19:10
aaaa: ja nie musez wykresu rysowaćć ale umiem to ... i najmniejsza to −8a największa to 11.?
26 wrz 19:12
aaaa:
26 wrz 19:12
mila: dlaczego −8
26 wrz 19:13
aaaa: a ile...
26 wrz 19:14
Ahues: mila, nie prościej wytłumaczyć wszystko w jednym poście − raz, a dobrze, a nie ciągnąć to
w nieskończoność; przy takim tempie do jutra dobijecie do 200 postów....
26 wrz 19:17
mila: Tu nie chodzi o wytłumaczenie czy rozwiązanie ale o zrozumienie. to już drugi przykład
pisałas ,ze wspólrzedne wierzchołka to p i g
p=0 g=2
obliczałaś wartosć funkcji na skrajach przedziału wyszło y=11 i y=6
Jezeli narysujesz wykres to zobaczysz,że najmniejszy y jest tam gdzie jest wierzchołek wiec
dlaczego −8 ?
26 wrz 19:28
WioleTT: to 0..?bd hym ..?
26 wrz 19:29
mila: Tu nie chodzi o wytłumaczenie czy rozwiązanie ale o zrozumienie. to już drugi przykład
pisałas ,ze wspólrzedne wierzchołka to p i g
p=0 g=2
obliczałaś wartosć funkcji na skrajach przedziału wyszło y=11 i y=6
Jezeli narysujesz wykres to zobaczysz,że najmniejszy y jest tam gdzie jest wierzchołek wiec
dlaczego −8 ?
26 wrz 19:29
mila: Parabola jest ponad osią x jej wierzchołek leży na osi y w punkcie y=2
26 wrz 19:31
WioleTT: to 2..? nei czaje
26 wrz 19:32
mila: Tak ymin=2 parabola ma ramiona w górę (bo a jest dodatnie) najmniejszą wartość mamy wiec tam
gdzie jest wierzchołek .Jest on najniżej Dasz rade narysowac y=x2+2 wtedy zobaczysz o co
chodzi
26 wrz 19:38
mila: Podaj tresc następnego zadania
26 wrz 19:44
aaaa: ja nei narzsuje tegoo bo nie umiem tu hah xD
to bd ze to jest 2 i od dwojki do gory idzie
a Tu jest zero
26 wrz 19:46
Bogdan:
Dzisiaj w nocy radziłem
mili, aby nie zajmowała się nauczaniem matematyki, bo to też
trzeba umieć. 4 godziny na jedno łatwiutkie zadanko to stanowczo za długo.
Przejdźmy do zadania 1:
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = −x
2 + 3x − 1 dla x∊<−1, 1>
Najpierw wyznaczamy odciętą x
w wierzchołka paraboli W(x
w, y
w), nie obliczamy Δ.
| | −3 | | 3 | | 3 | |
xw = |
| = |
| , stwierdzamy, że liczba |
| ∉ <−1, 1>, więc nie zajmujemy się |
| | −2 | | 2 | | 2 | |
więcej wierzchołkiem W.
Obliczamy wartości funkcji na końcach przedziału <−1, 1>:
f(−1) = −(−1)
2 + 3*(−1) − 1 = −5
f(1) = −1
2 + 3*1 − 1 = 1
Odp.: Największa wartość funkcji w przedziale <−1, 1> jest równa 1, najmniejsza −5.
Zadanie 2 rozwiązujemy analogicznie jak pierwsze.
f(x) = x
2 + 2 dla x∊<−2, 3>
x
w = 0 ∊ <−2, 3>
f(x
w) = f(0) = 2, f(−2) = (−2)
2 + 2 = 6, f(3) = 3
2 + 2 = 11
Odp.: Największa wartość funkcji w przedziale <−2, 3> jest równa 11, najmniejsza 2.
To wszystko.
26 wrz 19:48
mila: a umiesz na kartce ?
26 wrz 19:49
aaaa: umiem na kartce ...a nastepne to to samo polecenie... ale mam f(x)= −2x
2+8x−6..?
Ja wole jak mi mila tłumaczy tak to wiem jak to robic ale ja to minusy czy cos gubie ii co mi
było potym jak by mi ktos napsiał dopoki chce to mi pomaga ..
26 wrz 19:51
mila: Bogdan nie oceniałabym pochopnie moich umiejętniści tłumaczenia.Sadzisz ,że pomogłeś ?.Myślę,ze
nie Podałeś zadanie na tacy i nic więcej .Przeglądnij to wszystko.Zobaczysz,że ona ma spore
zaległości nie wiedziałą ,ze −x2 dla x=1 to −1 .kłopoty z liczbami ujemnymi zliczeniem
Δ ba z rozpznaniem ,która liczba to b a która c .sporo tego .ale ma chęci wiec poświęcam jej
swój czas .Podobnie było z Alą .Odpowiedziałam tam na Twój wpis .Ale nie spodziwałam się
takiego ataku .Pomogłam już kilku osobom którym groziła 1 z matematyki .Wszyscy uwazaja ,ze
świetnie wyłapuję wszelkie braki i umiem tłumaczyc .Tutaj mam problem ,bo nie umiem rysować
.Ale nie myślałam,ze ktoś mnie tak zaatakuje.
26 wrz 20:05
aaaa: No to Mila pomożesz mi to zadanie zrobićć tzn wytłumaczyć i wgl ..?
26 wrz 20:10
mila: Dziekuję aaaa

to samo polecenie tzn ?.bądz tak dobra i napisz strasznie mnie głowa
rozbolałą z nerwów chyba .
26 wrz 20:10
aaaa: tak jak te przykłady robilismy zeby mieć najwieksza i najmniejsza wartośc funkcji w przedziale
i przykład to f(x)= −2x2+8x−6.
26 wrz 20:13
mila: a przedziął ?
26 wrz 20:14
aaaa: <0,3>
26 wrz 20:26
mila: To podstawiasz za x najpierw 0 i wylicz ile będzie
26 wrz 20:27
aaaa: f (0)= 0+(−2)+8*0−6tak ..?
26 wrz 20:35
mila: f(0)=−2*02+8*0−6
f(0)=
26 wrz 20:37
aaaa: f (0)= −6..?
26 wrz 20:38
mila: tak A teraz za x podstaw 3
26 wrz 20:41
aaaa: a drugie
f(0)= −2*32+8*3−6= −18+18=0 tak ..?
26 wrz 20:41
aaaa: f(3) ma tam być zamiast 0
26 wrz 20:42
mila: tak wszędzie .gdzie był x wstawiasz 3
26 wrz 20:44
aaaa: teraz p= −b/2a p=−8/2*(−2)= −8/−4=2 tak ..?
26 wrz 20:45
mila: sprawdz jeszcze raz czy dobrze policzyłaś
26 wrz 20:45
mila: f(3) = sprawdz
26 wrz 20:46
aaaa: nom tak mi sie wydaje
26 wrz 20:48
mila: f(3)=−2*32+8*3−6
f(3)=−18+24−6
f(3)=
26 wrz 20:51
aaaa: źle tak −18+24−6=−24+24=0
26 wrz 20:51
aaaa: p= −b/2a p=−8/2*(−2)= −8/−4=2 tak ..?
26 wrz 20:52
mila: przepraszam patrzyłam za wysoko Kurcze głowa mi pęka .Nie spodziewałam sie takiej napasci
f(3)=0 p dobrze
26 wrz 20:53
mila: p miesci sie w przedziale to liczymy y wierzchołka
26 wrz 20:55
aaaa: teraz delte moge liczyc
Δ=b
2−4ac=8
2−4*(−2)*(−6)=64−48=16 tak ...
ale mam andzieje że o mnie nie chodzi ale teżz masz sie ze mna jak nei wiem

he
26 wrz 20:56
mila: 
tak
26 wrz 20:57
mila: 
tak
26 wrz 20:58
aaaa: i jeszcze q=−b/4a=−16/4*(−2)=−16/−8=2 tak
26 wrz 20:59
mila: Pytaj smiało o wszystko nie jestes w stanie mnie zdenerwowac
26 wrz 20:59
aaaa: Najmniejsza 2 a najwieksza to 16...?
26 wrz 21:00
aaaa: jeszcze q=−b/4a=−16/4*(−2)=−16/−8=2 tak too tak ma byc ..?
26 wrz 21:00
mila: tak to b zamiast Δ to czeski bład
26 wrz 21:01
aaaa: oj tak własnei ale tak to dobrze..?
26 wrz 21:01
mila: Możesz narysowac wykres na kartce ?
26 wrz 21:02
mila: Dobrze
26 wrz 21:03
aaaa: hym a jeszcze pytanko gdzie mam patrzec na te najmniejsza i najwieksza wartość..?
26 wrz 21:03
aaaa: to będzie parabola do dołu bo jest aa minusowe ... to tak jak tamten tylko ze ramiona paraboli
maja być skierowane do domu ..?
26 wrz 21:04
aaaa: dobrze kumam ..?
26 wrz 21:04
mila: tak a wierzchołek ?
26 wrz 21:06
sushi_ gg6397228:
26 wrz 21:07
mila: Dziekuję nie umiem rysowac

będziesz mogła sprawdzic czy dobrze narysowałas
26 wrz 21:09
aaaa: q=−b/4a=−16/4*(−2)=−16/−8=2 tom to ..

? ale jakie maja być najmniejsze i najwieksze hym ..?
26 wrz 21:09
aaaa: oki dziękuje
26 wrz 21:10
sushi_ gg6397228: liczby sa dobrze
x=0 y =−6
x=2 y =2
x= 3 y = 0
26 wrz 21:10
aaaa: ja na chwilke mykam bo musez iśc z psem oka..? to weźź mi napisz jak te najmniejsze i
najwieksze wratości sie liczy ...?
26 wrz 21:10
mila: interesuje nas tylko ten przedział <0;3> liczyłaś ile wynosi y dla x= 0 i dla x=3. dla x=3
y=0 adla x=0 y=−6 Masz to na wykresie .To gdzie jest najmniejsza wartosc funkcji−najmniejszy
y ?
26 wrz 21:13
aaaa: najmniejsza −6 a najwieksza 16 ..? tak
26 wrz 21:25
aaaa: a najwieksza raczej 3 ...?
26 wrz 21:27
sushi_ gg6397228: patrzysz po "y"−ku
26 wrz 21:27
mila: popatrz na wykres gdzie jest y najwiekszy ale tylko w dla x<0;3>
26 wrz 21:29
aaaa: NAjwiekszy 3 ..?
26 wrz 21:31
mila: to 16 to pewnie wziełaś z Δ ale .Δ jest tutaj potrzebna żeby obliczyć y wierzchołka .ale
to nie jest wartośc najwieksza funkcji
26 wrz 21:33
mila: 3 to jest x y odczytujemy na pionowej osi
26 wrz 21:34
aaaa: 2..?
26 wrz 21:35
sushi_ gg6397228:
26 wrz 21:35
mila: tak 2

a powiedz ile wynosi y dla x=1
26 wrz 21:37
aaaa: i bosz nie wiem ..? a jak nei mam wykresu to jak mam rozpoznać ktor ato najmniejsza i
najwieksza..?
26 wrz 21:37
aaaa: miLUŚŚ a najmniejsza..?
26 wrz 21:38
aaaa: x=1 tez 2..?
26 wrz 21:38
mila: To właśnie dlatego liczymy wartosci y na krancach przedziału i wierzchołek Masz u góry
wykres .troche ta parabola jest ostra ,ale jwystarczy,żeby sprawdzic ,ze dobrze
wyliczyłas.Widzisz,że najwyzej z całego wykresu jest wierzchołek tak tez Ci wyszło y=2 a
na krancach przedziału miałaś y=−6 i y=0 to którajest najmniejsza a która najwieksza wartosć
26 wrz 21:42
aaaa: najmniejsza −6 a najwieksza 2
26 wrz 21:43
sushi_ gg6397228:

jak bedzie wykres tak :
to wtedy widziesz ze wierzcholek jest poza przedzialem
y max = 2 dla x= 5
y min = −4 dla x= −3
26 wrz 21:48
mila: tak

Ale masz kłopoty z układem współtrzędnych dla x=1 y=0 Parabola przecina
ośx w punkcie x=1 .A jeżeli przecina to y=0 wszyskie punkty leżące na osi x mają y=o
26 wrz 21:52
aaaa: niom wiem ... i tak nei wiem jak te najwieksze i najmniejsze sie liczy boo jak ja nei mam
wykresu a mam podac te najmniejsze i najwieksze ..

i amm f(x)=2x −x
2 jak to Miluśs liczyćć i jak bd najwieksze i najmniejsze weź juz mi napisz
boo ja nei wiem ..
26 wrz 21:55
aaaa: wgl tego nie wiem 2 przykłady sama obliczyłam a nie umiem znjasc tego najwiekszego lub
najmniejszego i dupa
26 wrz 21:56
mila: przeciez sama je liczyłaś podstawiając x z przedziału do f(x) ale mogę Ci to jeszcze napisac
26 wrz 21:58
mila: A masz jeszcze jakis przykład ?
26 wrz 21:59
aaaa: niom mam niby to obliczyłam ale czy dobzre

to nei wiem ..?
26 wrz 21:59
mila: podaj do tego f(x)=2x−x2 przedział
26 wrz 22:00
aaaa: <3;4>
26 wrz 22:01
aaaa: obliczyłam niby tom ..? ale czy dobrze iii te wieksze i mniejsze nie mam
26 wrz 22:01
mila: f(x)=2x−x
2 x∊<3,4> najpierw porzadkuję zeby x
2 było pierwsze
f(x)=−x
2+2x f(x)=−x
2+2x
f(3)=−3
2+2*3 f(4)=−4
2+2*4
f(3)=−9+6 f(4)=−16+8
f(3)=−3 f(4)=−8 gdyby w tym przedziale nie było wierzchoiłka to
już widac ,ze najwieksza wartość funkcji to f(x)=−3 a najmniejsza f(x)=−8
sprawdzamy czy jest wierzchołek .Liczymy p
p=1 p nie jest w przedziale czyli odpowiedz jak wyzej
26 wrz 22:10
mila: masz coś jeszcze?
26 wrz 22:12
aaaa: f(x)=−2x
2+12x−10 x∊<0;1>
f(0)=−2*o
2+1280−10=−10
f(1)=−2*1
2+12*1−10=−2+12−10=0
p=−b/2a=−12/−4=3 czyli to też nie nalezy tak i bedzie najmniejsza to −10 a najwieksza to 0 tak
możesz mi to sprawdzić ..?
26 wrz 22:16
sushi_ gg6397228: tak
26 wrz 22:18
mila:

cos jeszcze
26 wrz 22:21
aaaa: f(x)=3x2−9x+6 <0;2>
f(0)=3*o2−9*0+6
f(2)= 3*22+6−9*2=12+6−18=18−18=0
p=−b/2a=9/6=1,5
Δ=b2−4ac
Δ= −92−4*3*6=81−72=9
q=−delta/4a = −9/4*3=−9/18=−3/4 i jak ja mma tu znalezc wieksza i mniejsza wartosc..? i czy
wgl to dobrze
26 wrz 22:23
aaaa: 

tiom
26 wrz 22:23
sushi_ gg6397228: wierzcholek siedzi
wiec masz
x= 0 y= 6
x= 2 y= 0
x= 1,5 y= − 34
wiec ktora liczba jest najwieksz,a najmniejsza
26 wrz 22:26
aaaa: największa 6 a najmneijsza to −3/4 a to dobrze policzone
26 wrz 22:27
mila: | | −9 | | −3 | |
Δ pomykiłas ale tak super  Δ= |
| = |
| |
| | 12 | | 4 | |
jezeli jest a >0 to parabola ma ramiona w gółre .wtedy najniżej jest jej wierzchołek . i to
| | −Δ | |
jest minimalna wrtość y a obliczasz go q= |
| |
| | 4a | |
26 wrz 22:28
sushi_ gg6397228:
Δ=(−9)
2 − ...tak powinno byc zapisane
26 wrz 22:29
mila: | | −9 | | −3 | |
Δ pomykiłas ale tak super  Δ= |
| = |
| |
| | 12 | | 4 | |
jezeli jest a >0 to parabola ma ramiona w gółre .wtedy najniżej jest jej wierzchołek . i to
| | −Δ | |
jest minimalna wrtość y a obliczasz go q= |
| |
| | 4a | |
26 wrz 22:29
aaaa: ahiam chyba ze uff to dobrze że zaczaiłam bosz

jak cosik to będe do Ciebie Miluś pisaćć o ile mi pomożesz jeszcze tutaj ..

26 wrz 22:30
aaaa: ii Wielkie dzięki że mii tyle godzin poświęciłaś i wgll ..

26 wrz 22:34
aaaa: sushi
gg6397228: i Tobie tez dziękuje i polecam sie na przyszlośc


26 wrz 22:35
mila: Czyli jezeli a>0 i wierzchołek jest w przedziale to jego współrzędna y jest najmniejssza
wartościa funkcji w tym przedziale.Najwieksza to ta która wyszła wieksza gdy podstawiałas za x
jezeo a<0 to parabola będzie miała ramiona w dół czyli najwyżej będzie wierzchołek i tam
będzie najwieksza wartość funkcji wtym przedziale
26 wrz 22:39
mila: 
ciesze sie ,ze są efekty
26 wrz 22:43
aaaa: niom dziękuje ii ja tam albo tu albo gdzieś będe pisała i mam nadzieje ze na Cie frafie

26 wrz 22:51
beata.: Podziwiam tak wyrozumiałe osoby , które wytłumaczą...
27 wrz 12:09