funkcja kwadratowa.
patryk: Witam mam w szkole funkcje kwadratową i nie potrafię zrobić wykresów dwóch przykładów:
1) y= |x
2−x|+1
2) y= −|x
2−1|−1
polecenie narysuj wykres

, nie wiem co mam zrobić z modułem dlatego mam problem.
26 wrz 15:36
Kejt: 1:
narysuj wykres dla x2−x, to co będzie poniżej osi x (czyli ujemne dla y) odbij względem osi x.
a potem całą funkcję przesuń o jeden do góry.
26 wrz 15:41
patryk: kurde ::( nadal nie kapuje
26 wrz 15:57
Kejt: dobra. to tak. narysuj parabolę, której miejsca zerowe to:
x1=0
x2=1
daj znać jak skończysz..
26 wrz 16:06