zadanie z ciągami... trochę pokręcone. pomoże ktoś?
didio: Oblicz sumę wszystkich liczb parzystych nie większych od 300 i niepodzielnych przez 6.
26 wrz 15:11
Kejt: to będą wszystkie liczby podzielne przez dwa, ale niepodzielne przez 3.. trzeba by to teraz
jakoś zgrabnie zapisać..
26 wrz 15:14
Ломоно́сов: Można to zrobić tak:
1.
a
1=2
a
2=4
Kolejne liczby parzyste tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2
Obliczmy liczbę wyrazów w tym ciągu:
300=2+(n−1)2
300=2+2n−2
2n=300
n=150 ⇔ a
150=300
Teraz obliczmy sumę 150 początkowych wyrazów tego ciągu
S
n=151 * 150 = 22650 ⇒ suma 150 początkowych liczb parzystych nie większych od 300
W prawdopodobieństwie aby obliczyć prawdopodobieństwo danego zdarzenia, czasami obliczamy
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
Łatwiej będzie obliczyć sumę liczb parzystych
podzielnych przez 6 i nie większych od 300.
2.
a
1=6
a
2=12
300= 6+(n−1)*6
6n=300
n=50 ⇔ a
50=300
Obliczmy sumę 50 początkowych wyrazu tego ciągu
S
n=153 * 50= 7650 ⇒ suma 50 początkowych liczb parzystych nie większych od 300 i podzielnych
przez 6.
Zatem suma liczb parzystych niepodzielnych przez 6 i nie większych od 300 wynosi:
22650−7650= 15 000
26 wrz 15:26
didio: Dziękuję Ci bardzo Ломоно́сов.

to dobry sposób, żeby od całe j sumy liczy parzystych nie większych od 300 odjąć sumę liczb
podzielnych i wyjdzie suma liczb nieparzysych

dziękuje! to dużo łatwiejsze niż szukanie
tych liczb
26 wrz 15:59
didio: *niepodzielnych przez 6
26 wrz 16:10