ciąg geometryczny. Pomocy !!
truskawka: Pchła Szachrajka w pierwszym skoku pokonała odległość 1m, w drugim skoku 0,5 m i w każdym
następnym skoku połowę długości skoku poprzedniego. Czy pokona odległość 2m w 10 skokach.
Wykonaj odpowiednie obliczenia .
26 wrz 14:51
Kejt:
a
1=1
a
2=0,5
poszukujemy S
10
a
n=a
1*q
n−1
sprawdź czy S
10≥2
26 wrz 14:57
truskawka: | | 1 | | 1 | |
S10 =1* 1− |
| 2 / 1− 12 = S10 = 1* 1−2048/ |
| = S10= − 4096 |
| | 2 | | 2 | |
26 wrz 15:22
Kejt: jeśli nic nie zepsułam.. to wychodzi:
26 wrz 15:26
truskawka: jak do tego dojść ?
26 wrz 15:27
Kejt:
podkreślam.. o ile niczego nie zepsułam

masz odpowiedzi?
26 wrz 15:30
truskawka: nie mam, bo to zadania nam baba dyktowała
26 wrz 15:33
Kejt: to może ktoś się pokusi o sprawdzenie tego..?
26 wrz 15:34