Z funkcji kwadratowej..
Marta: Narysuj wykres fukncji f(x)= − |x2−3| −2x. Na podstawie wykresu podaj:
a) przedziały monotoniczności funkcji
b) wartość największąn lub najmniejszą funkcji (o ile istnieje)
c) zbiór rozwiązań nierówności f(x) >0
d) liczbę rozwiązań równania f(x)= −1
Zawsze mam problem z rozpisaniem wartości bezwzględnej..
26 wrz 14:17
think: x2 − 3 = 0 ⇔ x = −√3 v x = √3
ramiona paraboli idą w górę, czyli funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x∊(−∞, −√3) u
(√3,∞)
mamy więc dwa przypadki
1o x∊(−∞, −√3) u (√3,∞)
dla x−ów z tego przedziału wzór funkcji wygląda następująco:
f(x) = −(x3 − 3) − 2x = −x2 − 2x + 3
2o dla x ∊ <−√3, √3>
f(x) = −(−(x2 − 3)) − 2x = x2 − 2x − 3
26 wrz 14:28
bsty:
23 paź 18:38