Usuń niewymierność z mianownika ułamka
rafii: 6x2−12xy+18x=
26 wrz 14:15
Kejt: a ten ułamek gdzie jest?
26 wrz 14:16
rafii: Ups.. pomyliłem pytanie brzmi :Wyłącz wspólny czynnik przed nawias
26 wrz 14:19
Kejt: wyłącz 6x.
26 wrz 14:21
K@mil: to jest 6x(x − 2y + 3)
26 wrz 14:22
rafii: A jak to się robi możecie powiedzieć ;
26 wrz 14:24
rafii: ⇔⇔⇔⇔Pliss⇔⇔⇔
26 wrz 14:30
Kejt: dzielisz każdą liczbę przez tą którą wyłączasz: (czyli w tym przypadku 6x)
6x2:6x=x
−12xy:6x=−2y
18x:6x=3
i zapisujesz:
6x(x−2y+3)
w razie czego pytaj..
26 wrz 14:38