Wielomiany
Tommy: Niech n będzie liczbą naturalną. Ile rozwiązań ma podane równanie? Dla jakich wartości n
wszystkie pierwiastki tego równania są liczbami całkowitymi?
xn−125=xn−1−125x
26 wrz 13:37
Godzio:
xn − xn − 1 − 125 + 125x = 0
xn−1(x − 1) + 125(x − 1) = 0
(x − 1)(xn−1 + 125) = 0
Równanie ma 2 rozwiązania dla n parzystego, dla n parzystego tylko jedno
Rozwiązania całkowite są dla:
xn − 1 = −125
xn − 1 = (−5)3
n − 1 = 3 => n = 4 ⇒ x = −5
26 wrz 13:49
Tommy: Dziękuję
26 wrz 13:55
think: 2 rozwiązania dla n parzystego
1 rozwiązanie dla n
nieparzystego chochlik wciął nie
26 wrz 13:57
Godzio:
No tak
26 wrz 13:57