Zadanko z trescia z f.kwadratowa
john: Zadnie z f.kwadratowa
Suma obwodów dwóch kwadratów wynosi 16.Jakie długosci powinny miec ich boki,aby suma pól tych
kwadratów była najmniejszA? Ile wynosi ta najmniejsza suma pól tych kwadratów?
26 wrz 13:22
Godzio:
4a + 4b = 16
a + b = 4
P = P(a) + P(b) = min
a
2 + b
2 = (4 − b)
2 + b
2 = 16 − 4b + b
2 + b
2 = 2b
2 − 4b + 16
| | −(−4) | | 4 | |
bw = |
| = |
| = 1 |
| | 2 * 2 | | 4 | |
b = 1 ⇒ a = 3
Najmniejsza suma pól:
P(3) + P(1) = 9 + 1 = 10
26 wrz 13:29