zadanie z parametrem
Lu: dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x2−2mx+m−2=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste. mój problem polega na tym, że nie wiem jak mam zaznaczyć wszystko na osi i jak
dojść do końcowego rozwiązania
26 wrz 13:05
Svanar: Δ > 0
m−1 ≠ 0 → m ≠ 1
tylko podstawić
26 wrz 13:07
Godzio:
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste:
Δ > 0 , i żeby w ogóle były te pierwiastki to a ≠ 0 ⇒ m − 1 ≠ 0 ⇒ m ≠ 1
Policz deltę i oblicz m dla jakiego jest > 0
26 wrz 13:07
Kejt:
a=m−1
b=−2m
c=m−2
równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania wtedy i tylko wtedy gdy:
Δ>0
Δ=b2−4ac
więc musi być:
b2−4ac>0
podstaw i licz.
26 wrz 13:09
Kejt: no tak + oczywiście założenia, o których zawsze muszę zapomnieć..
26 wrz 13:09
Svanar: ^^
26 wrz 13:10
Lu: | | 2 | |
z delty wychodzi 12m−8 i jak podstawie i oblicze do końca to m > |
| |
| | 3 | |
26 wrz 13:12
Godzio:
no i dobra wywalasz 1 z rozw. i koniec
26 wrz 13:15
Lu: a jakby było, że równanie ma 2 różne pierwiastki dodatnie?
26 wrz 13:18
Godzio: do tego co wyżej dodajesz założenia:
26 wrz 13:19
26 wrz 13:20
Lu: i jak dojść do wyniku? bo o założeniach wiem, wiem ile z nich wyjdzie, ale nie wiem jak
mogłabym przedstawić to graficznie na osi,żeby dojść do całkowitego rozwiązania
26 wrz 13:25
Godzio: Podaj rozwiązania z każdego założenia to Ci to rozrysuje
26 wrz 13:27
Lu: x
1 + x
2 m
1=0 m
2=2
x
1 * x
2 m
1=1 m
2=2
ale nie jestem pewna czy napewno dobrze obliczyłam
26 wrz 13:31
Godzio: Dobra to w takim razie sprawdzę, przy okazji dostaniesz pełne rozwiązanie bo nie chce mi się na
kartce sprawdzać
26 wrz 13:34
Lu: dziękuje
26 wrz 13:37
Godzio:

(m−1)x
2−2mx+m−2=0
a ≠ 0 ⇒ m ≠ 1
Δ > 0 ⇒ Δ = 4m
2 − 4(m
2 − 3m + 3) = 12m − 12 > 0 ⇒ m > 1 −−− czyli tu się walnąłeś
| | 2m | |
x1 + x2 > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ m(m − 1) > 0 ⇒ m ∊ (−∞,0) ∪ (1,∞) |
| | m − 1 | |
| | m − 2 | |
x1 * x2 > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ (m − 2)(m − 1) ⇒ m ∊(−∞,1) ∪ (2,∞) |
| | m − 1 | |
Część wspólna jak widać: m ∊ (2,
∞)
26 wrz 13:41
Maciek: Godziu poza samym liczenie to Ty ladnie rysujesz
26 wrz 13:44
Lu: dzieki
26 wrz 13:45
Godzio:
Sie nabrało wprawy
26 wrz 13:51