zadanka
ktoś;p: pomożecie mi zrobić parę zadanek,zawsze zrobię jakiś głupi błąd i nie chce wyjść
26 wrz 12:48
Godzio:
Dawaj, pokarzemy jak rozwiązać i/lub rozwiążemy
26 wrz 12:51
Kejt: pokażemy* ;>
26 wrz 12:52
ktoś;p: ok

pierwsze mam takie:
a =
√√3 − √2
b =
√√3 + √2
proszę tylko w miarę zrozumiale
26 wrz 12:55
Godzio: (2 przejście to sprowadzenie do wspólnego mianownika)
| √3 + √2 − (√3 − √2) | |
| = ... |
| (√3 − √2)(√3 + √2) | |
26 wrz 13:04
ktoś;p: ale tam jest pierwiastek pod pierwiastkiem,co się z tym stało i dlaczego minus
26 wrz 13:08
Godzio:
masz a
2 więc pierwiastek znika
a minusa być nie powinno

przywidział mi się to go napisałem
26 wrz 13:09
ktoś;p: ma być plus,tak
26 wrz 13:10
Godzio: tak
26 wrz 13:10
ktoś;p: poczekaj,za chwilę dam następne
26 wrz 13:11
ktoś;p: to pierwsze mi wyszło

teraz drugie:
mam uprościć wyrażenie:
(
√6x − y)(
√6x + y) − (3x + y)
2 + 3x(2y + x)=
= (
√6x
2 − y
2) − (9x
2 + 6xy + y
2) + 6xy + 3x
2=
=
√6x
2 − y
2 − 9x
2 − 6xy − y
2 + 6xy + 3x
2 dobrze to jest

26 wrz 13:21
Godzio: popraw
początek: 6x2 − y2 a nie √6x2− y2
26 wrz 13:23
ktoś;p: i zostanie mi z tego − 2y
2,tak
26 wrz 13:29
Godzio: tak
26 wrz 13:30
ktoś;p: zostań jeszcze
26 wrz 13:32
ktoś;p: też mam uprościć:
(x + 2y)(x
2 − 2xy + 4y
2) − (x + 2y)
3 + 6xy(x + 2y)
x
3 + (2y)
3 − (x
3 − 3x
22y
+ 3x2y
2 + 8y
3) + 6x
2y + 12xy
2,tak
26 wrz 13:45
Godzio:
x3 + 8y3 − x3 + 6x2y + 4*3*xy2 + 8y3 + 6x2y + 12xy2 = ... teraz upraszczaj a zaraz
podaj chyba łatwiejszy sposób
26 wrz 13:52
Godzio: tam oczywiście: − 4 * 3xy2
26 wrz 13:53
ktoś;p: też zauważyłam,że ma być 4
26 wrz 13:54
Godzio:
wyłączam wspólny wyraz przed nawias:
(x + 2y)(x2 − 2xy + 4y2 − (x2 + 4xy + y2) + 6xy) = (x + 2y)(x2 + 4xy + 4y2 − x2 − 4xy −
y2) =
(x + 2y) * 3y2 = 6y3 + 3xy2
nie trzeba bawić się w podnoszenie do 3 potęgi bo jak widać łatwo się pomylić
26 wrz 13:54
ktoś;p: i z tego zostanie mi x2 − x3
26 wrz 13:58
ktoś;p: nie,źle
26 wrz 13:58
Godzio: a nie bo źle popatrzyłem (mówie o twoim zapisie)
napisałeś tam (x3 −3x2*2y...) to myślałem że wyżej jest (x − 2y)3 więc wszedzie
trzeba znaki zmienic
26 wrz 14:01
Godzio: x
3 + 8y
3 − x
3 − 6x
2y − 12*xy
2 − 8y
3 + 6x
2y + 12xy
2 = 0

Ja też się pomyliłem
26 wrz 14:03
ktoś;p: ale zostało mi z tego :
x
2 − x
3 + 8y
2 − 8y
3
26 wrz 14:04
ktoś;p: i mam jeszcze podstawić pod x i y liczbę podaną w zadaniu...z pierwiastkiem jest
26 wrz 14:05
Godzio:
skoro wyszło 0 to nie ma co podstawiać
26 wrz 14:06
ktoś;p: a nie zgadza się,przepraszam
26 wrz 14:07
ktoś;p: ale mi właśnie nie chciało wyjść 0 ale już wyszło
26 wrz 14:07
ktoś;p: następne:
(2√3 − x)2 − 2(2√3 − x)(2√3 + x) + (2√3 + x)2 znów te głupie pierwiastki
26 wrz 14:12
Godzio: 12 − 4√3x + x2 − 2(12 − x2) + 12 + 4√3x + x2 =
24 + 2x2 − 24 + 2x2 = 4x2
tak mi wyszło
26 wrz 14:13
ktoś;p: mi też tak wyszło

jeszcze mam 2 zadania,ale to może później

bardzo bardzo dziękuję za
pomoc
26 wrz 14:32