Zadanko
Godzio: Dla Kejt i Maćka
Nudy są to może takie coś:
Niech f(m) będzie sumą odwrotności pierwiastków rzeczywistych równania kwadratowego:
(2m − 7)x2 − |2m + 1 − 8|x + 2m = 0
gdzie m jest parametrem rzeczywistym. Napisać wzór określający f(m) i narysować wykres tej
funkcji.
26 wrz 11:44
Maciek: Mi mowe odjelo

Nie mam zielonego pojecia tymbardziej ze jeszcze w swoich powtorkach nie
doszedlem do f.kwadratowej.Zostawiam to Kejt
26 wrz 11:49
Kejt: nic z tego, ja jestem zajęta powtórką z fizyki
26 wrz 11:52
Godzio:
heh, ma jeszcze 2 lata a powtórki z fizyki już zaczyna

To w takim razie zadanie zostaje na
pierwszego lepszego chętnego

Chodź rozwiązanie jest dosyć proste
26 wrz 11:57
Kejt: Godzio.. zdaję rozszerzoną, a nie pamiętam nawet cech wektoru..
26 wrz 11:59
Godzio: ja też

tyle że ja znam dobrze z 3−4 działy a z powtórką idzie opornie
26 wrz 12:01
Kejt: mi też.. bo nie mam się zbytnio z czego uczyć..
26 wrz 12:03
Svanar: imo:
liczymy Δ, i zapisujemy warunek:
Δ≥0, bo równanie ma mieć pierwiastki:
| 1 | | 1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| = f(m) |
| x1 | | x2 | | x1x2 | |
dobrze myślę ?
26 wrz 12:07
Godzio: wszystko ok ale jeszcze czegoś brakuje
26 wrz 12:09
Svanar: wykresu ?
26 wrz 12:14
Godzio:
Chodzi i założenie a ≠ 0 −− gdyby tego nie było to mogło by się okazać że nie ma funkcji
kwadratowej
26 wrz 12:15
Svanar: a ≠ 0
26 wrz 12:15
Godzio: ok
26 wrz 12:16
Svanar: zawsze po obiedzie mam takie zaćmienie
26 wrz 12:17