Dla maturzystów rozszerzonych i nie tylko
A: Wykaż, że liczby a i b są równe, jeśli:
a=32cos20 − cos40 − cos80
b=[(6−2012)12 −(6+2012)12]2
26 wrz 11:12
A: Przepraszam, wkradł się błąd:
a=32cos 20 * cos40 * cos80
26 wrz 11:16
Godzio:
a − rozszerzam ułamek o sin20 i korzystam ze wzoru sin2α = 2sinαcosα
sin20 = sin160
| 32cos20sin20cos40cos80 | | 16sin40cos40cos80 | | 8sin80cos80 | |
| = |
| = |
| = |
| sin20 | | sin20 | | sin20 | |
b − podnoszę wg wzoru skróconego mnożenia
b = 6 − 20{1/2 − 2 * ( (6 − 20
1/2)(6 + 20
1/2) )
1/2 + 6 + 20
1/2 =
= 12 − 2(36 − 20)
1/2 = 12 − 2 * 16
1/2 = 12 − 8 = 4
a = b c.n.d.
26 wrz 11:24
lolus: 4sin160/sin20=40 a można wiedziec skąd ty to wywnioskowałeś?
19 sty 12:39
lolus: raczej 4

19 sty 12:40
lolus:
19 sty 12:41
virus: 4sin160/sin20
ze wzorów redukcyjnych
sin160 = sin(180−20) =sin20
to daje
4sin 20 / sin 20 = 4
a=b cnd
27 sty 14:02