dziedzina wyrażenia wymiernego
mat: Wskaż liczbe, która nie należy do dziedziny wyrażenia x5 − 4x2 + 3
a) −1
b) 0
c) 1
d)3
26 wrz 10:40
sushi_ gg6397228: tutaj wszystko nalezy
26 wrz 10:44
mat: to jak, zadanie maturalne bez dobrej odpowiedzi ?
26 wrz 10:45
Kejt: może źle przepisałeś?
26 wrz 10:49
mat: PS: Jeśli komuś się nudzi to może mi pomóc z jeszcze paroma zadaniami na wyrażenia wymierne.
Jak co zapraszam na gg: 2900400
26 wrz 10:50
mat: Kejt: Na pewno jest dobrze przepisane... Trudno, zostawie je w takim razie

Trochę ulżyło, że błąd w zadaniu, a nie że nie umiem.
26 wrz 10:51
Kejt: z którego to roku matura?
26 wrz 10:56
mat: nie mam pojęcia. dostajemy od matematyczki całe zestawy jakichś zadań oznaczone tylko tytułem,
w tym przypadku: "Wyrażenia wymierne". nic poza tym.
26 wrz 10:58
wójt:
Mogłaś mat przecież sama sobie odpowiedzieć, wystarczyło porachować trochę:
(−1)5 − 4*(−1)2 + 3 = −1 − 4 + 3 = −2, jest wynik
05 − 4*02 +3 = 3, jest wynik
15 − 4*12 + 3 = 1 − 4 + 3 = 0, jest wynik
35 − 4*32 + 3 = 243 − 36 + 3 = 210, jest wynik
Skoro jest wynik, to liczba wstawiona do wyrażenia należy do dziedziny tego wyrażenia.
Czy to takie trudne, że aż trzeba szukać pomocy?
26 wrz 11:02
ruszzz: odpowiedź c jest poprawna − czyli 1 , ponieważ zero w liczbach wymiernych nie jest wynikiem .
liczby rzeczywiste R\ {0}
18 mar 16:46
gosia: x2+2x
28 kwi 20:43
bezendu: @gosia i co z tym trzeba zrobić

x(x+2)=0
28 kwi 20:45
Krzysiek : Jesli nie ma okreslonego przedzialu to dziedzina wielomianu jest caly zbior R
28 kwi 21:44
Tomek: zaraz zaraz... to jest wielomian a nie jak napisałeś wyrazenie wymierne...
jeżeli napisałeś tylko mianownik to liczba 1 nie należy do dziedziny...

czyli odp c
28 kwi 21:48
julita;p: Dziedziną wyrażenia x+7 jest zbiór:
−−−−−
x
a)R/{−7} b)R/{0} c)(−7;0) d)(0;+∞)
2 lis 10:35
Gustlik: Nie ma takiej liczby, bo x5 − 4x2 + 3 to wielomian, a dziedziną wielomianów jest zbiór R, bo
dodawać, odejmować, mnożyć i potęgować do potęg naturalnych można każdą liczbę.
2 lis 10:53
Janek191:
@Julita
D = R \ { 0} , bo dzielenie przez 0 nie jest wykonalne
2 lis 11:00