Równanie wielomianowe
Maciek: Rozwiąż równanie:
(3x−2)2+4x(1−x2)=6−5x4
26 wrz 10:09
sushi_ gg6397228: w czym jest problem , z wymnozeniem skladnikow
26 wrz 10:20
Kejt:
9x2−12x+4+4x(1−2x2+x4)=6−5x4
9x2−12x+4+4x−8x3+4x5=6−5x4
4x5+5x4−8x3−9x2−8x−2=0
i teraz trzeba zrobić to, czego nienawidzę najbardziej na świecie.. zastosować twierdzenie o
pierwiastkach wymiernych..
26 wrz 10:21
Maciek: Kejt a skąd się wzięło 4x(1−2x2+x4) bo tego nie rozumiem ?
nie powinno być 4x(1−x2)?
26 wrz 10:25
Kejt: cicho. mam zwidy.. i widziałam przy (1−x2) jeszcze potęgę.. znowu.. wybacz. zaraz poprawię.
26 wrz 10:27
Kejt:
9x2−12x+4+4x−4x3=6−5x4
5x4−4x3+9x2−8x−2=0
26 wrz 10:29
Maciek: Dzięki wielkie Kejt
26 wrz 10:32
Kejt: dalej dasz radę, tak?
26 wrz 10:32
Maciek: powiem szczerze, że wynik mi wyszedł taki sam jak tobie teraz. Teraz za x trzeba podstawić −2
albo 2 prawda?
26 wrz 10:34
Kejt: jeszcze chyba 1 i −1.. bo to mają być dzielniki wolnego wyrazu.
26 wrz 10:35
sushi_ gg6397228: x=1 pasuje
26 wrz 10:36
Maciek: Tylko że nic nie jest równe 0
26 wrz 10:37
26 wrz 10:37
sushi_ gg6397228: 5+9=14
4+8+2=14
26 wrz 10:37
Maciek: Tak, dzięki wielkie dalej już dam radę
26 wrz 10:37