nierównosc kwadratowa
on: √x2 − 4x − 12 ≥ x−5
√x2 − x − 12 < 2−x
dzieki bardzo
26 wrz 09:06
Maciek: Zacznij od Zalozenia , Potem policz delte pod pierwiastkami i wklej tu
26 wrz 11:03
on: Czyli
√(x+2) (x+6) ≥x−5 // 2
(x+2)(x+6)≥x2 − 10x +25
i dalej poprostu wyliczam ?
26 wrz 11:32
Godzio:
no prawie bo pomijając zwykłe założenie:
(x + 2)(x + 6) ≥ 0
to musi być: x − 5 ≥ 0
26 wrz 11:33
Maciek: A no tak zeby moc podniesc do kwadratu to obie strony musza byc ≥0?
26 wrz 11:37
on: aha.
Czyli w tym drugim 2−x ≥0
26 wrz 11:40
Godzio: tak
26 wrz 11:40
on: a jak zrobic cos takiego:
x2 +3x−18 +4√x2 +3x −6) = 0
z pierwiastka wynika: x ∊ (−∞,−4> U <1 , +∞)
x2 +3x−18 +4√(x−1)(x+4)=0
co dalej?
26 wrz 11:48
Godzio: pierwiastka tak nie można zapisać,
√x2 + 3x − 6
Δ = 9 + 24 = 33
√Δ = √33
Sprawdź czy dobrze przepisałeś
26 wrz 12:00