wzór
gimigis: a
4 + b
4...nie mogę wyprowadzić wzoru

proszę o pomoc
25 wrz 23:50
Eta:
a4+b4= (a2+b2)2 − 2a2b2= ( a2+b2+√2* ab) ( a2+b2 − √2 *ab)
25 wrz 23:58
Gustlik: a4+b4=a4+2a2b2+b4−2a2b2=(a2+b2)2−2a2b2=(a2+b2)2−2(ab)2
Oznaczmy:
x=a2+b2
y=ab
Zatem nasze wyrażenie przyjmuje postać:
x2−2y2=(x−√2y)(x+√2y)=
=[(a2+b2)−√2ab][(a2+b2)+√2ab]=
=(a2−√2ab+b2)(a2+√2ab+b2)
Czyli:
a4+b4=(a2−√2ab+b2)(a2+√2ab+b2)
25 wrz 23:58
Eta:
26 wrz 00:05
gimigis: prościej nie można,podobnie jak przy sześcianie
26 wrz 00:05
Gustlik: Nie mozna, bo masz sume 4−tych potęg, a nie sześcianów.
26 wrz 00:12
gimigis: to jest za bardzo skomplikowane,nawet nie będę umiała wytłumaczyć pani od majcy,skąd to
wzięłam...ale dziękuję
26 wrz 00:13
think: gimigis z dwóch podstawowych wzorów jeden na kwadrat sumy a drugi na różnicę kwadratów.
26 wrz 00:15
gimigis: przy kwadracie nie ma żadnych pierwiastków, a tu się pojawiły...
26 wrz 00:17
think: ano tak, bo jak masz a
2 − b
2 to rozpisujesz jako (a − b)(a + b)
czyli jeśli Twoje b
2 = 2x
2y
2 ⇒ b =
√2x2y2 = xy
√2
26 wrz 00:19
gimigis: coś mnie okłamujecie

a nie może być : (a+b)*(a
3+a
2b+ab
2+b
3)
26 wrz 00:25
think: cóż zawsze możesz sprawdzić to na dowolnych dwóch liczbach

jeśli łżemy pierwsza lepsza para
z brzegu to udowodni, o ile Ty się nie pomylisz w obliczeniach

bo to nie będzie dowód...
26 wrz 00:27
sushi_ gg6397228:
robimy zaklad o 100złotych
26 wrz 00:28
think: np Twój wzór sprawdzę dla 1 i 2
14 + 24 = 1 + 16 = 17
(1 + 2)*(1 + 2 + 4 + 8) = 3*15 = 45
hmm zdaje się, że Twój wzór jest bee
a nasz:
(1 − 2√2 + 4)(1 + 2√2 + 4) = (5 − 2√2)(5 + 2√2) = 25 − 8 = 17 bingo i kto tu kogo
okłamuje?
26 wrz 00:31
gimigis: nie wiem już teraz nic,zostawiam to na dziś,spróbuję jutro
26 wrz 00:31
sushi_ gg6397228: jutro to juz bedzie poniedzialek
26 wrz 00:33
26 wrz 00:52
gimigis: mam coś takiego :
a
4 + b
4 i wiem, że a
2+b
2 = 9 oraz a+b = 1
i nie umiem zrobić tak,żeby mieć to a+ b we wzorze...to jest podpunkt b. Podpunkt a już
zrobiłam, dzięki tym zapisom wyżej

był prostszy bo nie pojawiło się to a+b
26 wrz 10:13
sushi_ gg6397228:
(a+b)2= a2 +b2 + 2ab
12= 9 + 2ab ==> ab= ....
i do tamtego wzoru
26 wrz 10:18
gimigis: tyle to wiem

nie wiem co zrobić z tym ab właśnie...
26 wrz 10:24
sushi_ gg6397228:
zobacz na post Gustlika z 23.58 i ostatnia linijke, do wzoru nie umiesz podstawic
26 wrz 10:27
sushi_ gg6397228:
a4 +b4= (a2 +b2)2 −2 (ab)2===
26 wrz 10:28
sushi_ gg6397228: a2 +b2= ...
ab=...
i do wzoru
26 wrz 10:29