Q
ALA: Prosta y=−14x+35 przecina oś x w punkcie?
25 wrz 22:08
Gustlik: | | 1 | | 3 | |
− |
| x+ |
| =0 i rozwiąż to równanie. |
| | 4 | | 5 | |
25 wrz 22:10
sushi_ gg6397228: jakie musza byc wspolrzedne punktu, kiedy dowolna prosta przecina os OX
25 wrz 22:10
mila: Ala, ile równa sie y na osi x
25 wrz 22:14
ALA: nic nie rozumiem:(
25 wrz 22:19
sushi_ gg6397228:

wspolrzedne (x,0) o to mi chodzilo,
25 wrz 22:22
ALA: no tak i?
25 wrz 22:23
mila: Wiesz ile wynosza y na osi x ? Zero w każdym miejscu osi x
(Na osi y w każdym miejscu x=0)
25 wrz 22:26
ALA: i jejku nie rozumiem tego no
25 wrz 22:27
mila: Umiesz powiedziec gdzie jest x=2
25 wrz 22:30
mila: Ala ,chcę Ci pomóc
25 wrz 22:31
ALA: nie wiem nawet o co chodzi zgubiłam się:(
25 wrz 22:33
mila: zostawmy to zadanie .Umiesz zaznaczac punkty w układzie współrzednych ?np (3,−4) w której
cwiartce będzie
25 wrz 22:35
ALA: zrób mi proszE
25 wrz 22:38
mila: Ala wiesz ? 1 cwiartka to górna po prawej stronie 2 to górna po lewej stronie 3 dolna lewa i 4
dolna prawa
25 wrz 22:38
mila: Ala to nic nie da, będą nastepne zadania i nie dasz rady.Naprawde mogę pomóc ale muszę wiedziec
jak duze masz braki
25 wrz 22:40
mila: Wiesz jak znależc punkt (3.−4) ?
25 wrz 22:41
mila: Jezeli nie wiesz to napisz będę tłumaczyc od początku
25 wrz 22:43
Gustlik: Alu − masz podpowiedź od Sushi: "wspolrzedne (x,0) o to mi chodzilo",
x wyliczysz z równania, które Ci napisałem − bedzie to ta liczba i 0.
Czyli jeżeli x wyjdzie np. 2, to współrzędne punktu przecięcia z osią OX będą równe (2, 0).
Jest to miejsce zerowe funkcji liniowej.
25 wrz 22:45
mila: Gustlik tu podpowiedzi nie pomogą
25 wrz 22:46
dolcz.: Alu, jeżeli chcesz zobaczyć w jakim punkcie wykres przecina oś x (to ta pozioma) to musisz
ustalić dla jakieś wartości to wyrażenie, które napisałaś jest równe zero.
dlaczego?
wyobraź sobie, że każdą liczbę x zaznaczasz na tej poziomej kresce, a każdą liczbę y na
pionowej.
teraz każdy punkt, który sobie zaznaczysz dookoła tych kresek będzie mieć swoje współrzędne
(x,y).
x to jak daleko na prawo/lewo jest ten punkt, a y to jest wysoko/nisko jest.
teraz, w Twoim zadaniu szukamy punktu, w którym y=0.
dlaczego?
szukasz wartości, dla której pewien punkt znajduje się na tej poziomej kresce.
każdy punkt, który znajduje się na poziomej kresce ma współrzędne (x,0)
czyli teraz potrzebujesz tylko x.
skoro wiesz, że y=0 to możesz postawić to do wzoru funkcji, który napisałaś na samej górze.
rozwiązujesz proste równanie i problem z głowy.
25 wrz 22:47
mila: linia składa sie z nieskonczonej ilości punktów .jakbyś robiła dlugopisem raz przy razie
kropki.W układzie wspólrzednym te kropki tworzace prostą mają swoje miejsce −współrzedne
Pisze sie je w nawiasie np (3,−4) pierwsza cyfra to x druga to y.
Linia pozioma to oś x linia pionowa to oś y W punkcie gdzie sie przecinają x=0 i y=0. (0;0)
.Jezeli na osiach co 1cm zrobisz kreseczki to na prawo od punktu (0,0) będzie zaznaczony x
1,2,3,4 itd.Na lewo od (0;0) x będzie −1.−2.−3.−4 aż do minus nieskonczoności.Y w górę będa
1,2,3,4,5 a w dół −1.−2,−3.−4 itd.
Jezeli masz znależć punkt (3,−4) to przykładasz linijkę pionowo(równolegle do osi y) w
miejscu ,gdzie jest zaznaczony x=3 i zaznaczasz cieniutką linię.Nastepnie przykładasz linijkę
poziomo (równolegle do osi x)do punktu gdzie jest zaznaczony y=4 i robisz cienką linię W
miejscu .gdzie sie przetną jest punkt (3.−4)
.Zeby narysować prosta trzeba znac jej wzór np y=2x+1 Robimy tabelkę .Wybieramy x
jakie chcemy np −1,0 ,2 i liczymy dla nich y
x=−1 y=2*(−1)+1=−1 mamy punkt(−1.,−1)
x=0 y=2*0+1=1 (0,1)
x=2 y=2*2+1=5 (2,5)
zaznaczamy punkty i prowadzimy przez nie prosta
y=ax+b to postac kierunkowa prostej
y=1 to nie jest tylko miejsce na osi y ,gdzie jest zaznaczona 1 To linia prosta
równoległa do osi x np dla x=−5 y =1 dla x=0 y=1 dla x=3 y=1
y=0 to linia prosta jest nią oś x np x=−5 y=0 x=0 y=0 x=14 y=0
jezeli wiec prosta przecina oś x to y=0
| | −1 | | 3 | |
y= |
| x+ |
| wiemy ze y=0 |
| | 4 | | 5 | |
25 wrz 23:37
Bogdan:
dolcz i
mila − raczej nie zajmujcie się w życiu nauczaniem matematyki.
Określenia w rodzaju: "szukasz wartości, dla której pewien punkt znajduje się na tej poziomej
kresce", "jakbyś robiła długopisem raz przy razie kropki", "pierwsza cyfra to x" (nie cyfra,
a liczba) − nie są poprawne, to jakiś podwórkowy żargon nie mający nic wspólnego z matematyką.
| | 1 | | 3 | |
Zadanie: Prosta y= − |
| x + |
| przecina oś x w punkcie? |
| | 4 | | 5 | |
Rozwiązanie: Prosta przecina oś x w punkcie, w którym współrzędna y = 0,
| 1 | | 3 | | 12 | | 2 | |
| x = |
| / * 4 ⇒ x = |
| = 2 |
| |
| 4 | | 5 | | 5 | | 5 | |
26 wrz 01:10
Eta:
26 wrz 01:18
Bogdan:
Witaj
Eto 
. Widzę, że się ze mną zgadzasz.
26 wrz 01:18
Eta:
26 wrz 01:30
mila: Bogdanie przeczytaj uwaznie co Ala pisała.Miała wykres zrobiony ale nic jej nie mówił. Ona
nie wie jak znależć punkt w układzie wspólrzędnych .Próbowałam do niej dotrzec w jak
najprostszy sposób.Moze sie zdziwisz ale takim tłumaczeniem udało mi sie pomóc kilku osobom
Fakt napisałam cyfra ale moze będzie mi to darowane bo byłam bardzo zmęczona
26 wrz 15:00