Równanie i nierówność kwadratowa z parametrem
oswiecony: 1) Dla jakiej wartosci parametru m rownanie
x2−2(m−2)x−4m=0
ma 2 rozwiazania ujemne?
2) Dla jakich wartosci p. m zbiorem rozwiazan nierownosci
(5−m)x2−2(1−m)x+2(1−m)<0
jest zbior wszystkich liczb rzeczywistych?
Prosze o rozwiazania...
25 wrz 22:04
sushi_ gg6397228: kiedy beda dwa rozwiazania
25 wrz 22:06
think: ad 1 skorzystaj ze wzorów viete'a
2 rozwiązania ujemne gdy:
Δ > 0
x1*x2 > 0
x1 + x2 < 0
25 wrz 22:06
oswiecony: no tak, czaje, ale prosilbym o wyrachowanie tych zadan
25 wrz 22:08
think: nie złociutki, umiesz liczyć... licz na siebie, czyli rachuj sam, możesz tutaj to zawsze ktoś
sprawdzi czy dobrze, ale my za Ciebie tego nie policzymy.
25 wrz 22:10
oswiecony: uwierz, probowalem...
szczegolnie tej nierownosci nie czaje − nie wiem jak sie zabrac... Jakby ktos rozrysowal, to
moze bym zrozumial
25 wrz 22:14
Godzio:

Żeby nierówność była zawsze prawdziwa cała parabola musi być pod wykresem
więc muszą być spełnione warunki:
a < 0 −−− ramiona są do dołu, Δ < 0 −−− nie ma pierwiastków
25 wrz 22:17
think:

dopasuj warunki jakie muszą spełniać a, Δ, x
1, x
2 i co tam jeszcze się da aby w tym drugim
otrzymać taką postać funkcji kwadratowej jak na rysunku.
25 wrz 22:18
oswiecony: 
to juz wiem, ale co do 1) to warunki mialem, nie potrafie poprostu policzyc
25 wrz 22:20
think: odpowiedz na takie pytania:
1) kiedy funkcja kwadratowa ma dwa pierwiastki?
2) kiedy są one ujemne
25 wrz 22:22
oswiecony:

a z tej strony nie moze byc?
25 wrz 22:23
think: może

akurat nie ma żadnego znaczenia, bo na to z której strony będzie nie ma warunków
25 wrz 22:24
oswiecony: 1) delta wieksza od 0
2) kiedy ich suma jest ujemna i iloczyn dodatni
25 wrz 22:25
Godzio:
może, to były rysunki pokazowe
25 wrz 22:25
think: najważniejsze aby było nad, lub pod osią x−ów lub się z nią stykało tudzież ją przecinało
25 wrz 22:25
think: dobrze, to policz Δ i sprawdź dla jakich m jest ona > 0
25 wrz 22:26
oswiecony: czyli dla tej nierownosci sa 2 warunki
1) Δ<0
2) a<0
tak?
25 wrz 22:26
think: później skorzystaj ze wzorów Viete'a
25 wrz 22:27
think: tak
25 wrz 22:27
think: ehh i dlatego w jednym poście umieszcza się jedno zadanie, bo później są problemy jak
przeplatają się podpowiedzi do różnych zadań...
25 wrz 22:28
oswiecony: czyli nie mam co liczyc na rachunek zadania? Swoich wypocin wstydze sie wypisywac...
25 wrz 22:29
think: nie wstydź się my też się mylimy

dawaj jak się skompromitujesz obiecuję, że usunę
25 wrz 22:31
oswiecony: wole nie, na lekcji dosc sie nacierpialem...
ale juz chyba wiem
25 wrz 22:35
think: oswiecony, nikt tutaj nie będzie się nabijał ani robił złośliwości, jeśli nie chcesz mieć
właśnie takich przykrości na lekcji to rób i rób jak najwięcej

dawaj!
25 wrz 22:41
oswiecony: x2−2(m−2)x−4m=0
1) Δ>0
Δ=(4−2m)2−4*1*(−4m)
Δ=16−16m+4m2+16m
Δ=4m2+16
4m2+16>0
4m2>−16
m2>−4
m>−2 lub m<2
2) x1*x2>0
x1=2m
x2=−4
−8m>0
m<0
3) x1+x2<0
2m−4<0
2m<4
m<2
m∊(−∞;2)
teraz mozesz skrytykowac...
25 wrz 22:54
think: 4m2 + 16 jest zawsze większe od 0
bo m2 jest liczbą nieujemną także nie ma rozwiązania coś takiego, że m2 = −4 bo nie ma
pierwiastka kwadratowego z liczby ujemnej, w każdym razie w liczbach rzeczywistych. kumasz?
25 wrz 22:57
think: także z warunku Δ > 0 wyszło Ci, że to akurat jest dla każdego m prawdziwe.
25 wrz 22:57
oswiecony: no tak, to logiczne, ale nie wiem jak to zawrzec w zadaniu
btw. sa liczby inne niz rzeczywiste?
25 wrz 22:59
think: | | c | | −4m | |
ad 2) x1*x2 = |
| = |
| |
| | a | | 1 | |
źle podstawiłeś
25 wrz 22:59
think: są jeszcze liczby zespolone
25 wrz 22:59
think: jak nie wiesz jak skorzystaj z warunków dla funkcji kwadratowej

a>0 i Δ < 0 czyli przyjmuje tylko wartości dodatnie

zauważ, że w 4m
2 + 16
4 > 0
i Δ = 0
2 − 4*4*16 = −256 < 0
25 wrz 23:01
oswiecony: dzieki wielkie za pomoc, a najbardziej za motywacje, biore sie zaraz za ta nierownosc
liczby zespolone... to chyba nie moje sfery
25 wrz 23:02
think: 
spoko jak tutaj spędzisz więcej czasu może nie będzie Ci się to wydawało takie kosmiczne

dzięki, że się nie poddałeś
25 wrz 23:03
oswiecony: tak dla formalnosci 1) parametr m∊(−∞;0) tak?
25 wrz 23:16
think: tak
25 wrz 23:22
think: a masz odpowiedzi do tych zadań? bo nie przymierzając, zadania z parametrem to takie w których
najprościej się machnąć
25 wrz 23:23
oswiecony: no wlasnie nie mam, ja spadam, dobranoc
dzieki za wszystko
25 wrz 23:26
think: dobrej nocy
25 wrz 23:29
TOmek: x
2−2(m−2)x−4m=0
Δ=
(−2(m−2))2−4*(−4m)*1
hmm
26 wrz 10:09
TOmek: juz wiem...
26 wrz 10:13