wielomian z parametrem
wojtek_90: dany jest Wielomian W(x) = x4 − (m−2)x2 +m ; wyznacz parametr m dla których wielomian ma:
a) 2 pierwiastki
b) 0 pierwiastków
c) 1 pierwiastek
d) 3 pierwiastki
e) 4 pierwiastki
25 wrz 15:49
Mickej: Zaczynasz od podstawienia pod
x2=t oczywiście z tego wynika że t≥0
a dalej to już uzależniasz od Δ z tym że to będą rozwiązania dla parametru t i będziesz je
jeszcze musiał spierwiastkować względem x więc dla x będzie 2 razy więcej rozwiązań zawsze
25 wrz 17:02
Mickej: A bez wzorów vieta się nie obejdziesz
25 wrz 17:02
Mickej: nie psuć mu zabawy

niech sam robi ewentualnie podpowiadać ale nie rozwiązujcie przynajmniej
od razu
25 wrz 17:09
wojtek_90: dzięki za odp. ale nadal nie wiem jak mam znaleśc 3 i 1 pierwiastek

prosilbym o pomoc
25 wrz 17:43
think:

odpowiednio przesuwając wykres zawsze można otrzymać liczbę pierwiastków ∊ {0,1,2,3,4} w każdym
razie dla x
4 
czerwoną linią pokazany przykładowy z 3 rozwiązaniami, sam pokombinuj jak to ma być
25 wrz 17:50
Mickej: niesamowite te wykresy ale jeżeli troszkę pomyślisz to sam stwierdzisz że to jest niemożliwe
25 wrz 17:54
wojtek_90: jeśli to nie możliwe to może powie ktoś wprost jak to rozwiazać zależy mi natym bo mam jeszcze
pare podobnych zadań i na tym przykladzie chcialbym się czegoś nauczyć a narazie to mam
mentlik w głowie
25 wrz 19:46
Godzio:
W(x) = x4 − (m − 2)x2 + m x2 = t , t ≥ 0
t2 − (m − 2)t + m
4 rozwiązania:
Δ > 0 , t1 * t2 > 0 , t1 + t2 > 0
2 rozwiązania, Δ > 0, t1 * t2 < 0
0 rozwiązań Δ < 0
Nie mam pojęcia jak zrobić z 1 lub 3 rozwiązaniami
25 wrz 19:48
think:
t2 − (m − 2)t + m = 0
1o Δ > 0 ⇒ t1,t2
i jeśli t1 i t2 są dodatnie do mamy 4 rozwiązania
jeśli t1*t2 ujemne to mamy 2 rozwiązania
jeśli t1*t2 = 0 to mamy 1 rozwiązanie
jeśli t1*t2 >0 i t1 + t2 < 0 to wtedy jest 0 rozwiązań
2o Δ = 0 ⇒ mamy t0
jeśli t0 > 0 to mamy dwa rozwiązania
jeśli t0 = 0 to mamy jedno rozwiązanie
jeśli t0 < 0 brak rozwiązań
3o najfajniejszy Δ < 0 nie ma rozwiązań.
25 wrz 20:00
Bogdan:
Podaję komplet założeń.
ax
4 + bx
2 + c = 0.
0 rozwiązań dla: * Δ < 0
| | b | | c | |
* Δ > 0 i − |
| < 0 i |
| > 0 |
| | a | | a | |
1 rozwiązanie dla: * b = 0 i c = 0
| | b | |
* Δ > 0 i − |
| < 0 i c = 0 |
| | a | |
| | b | |
2 rozwiązania dla: * Δ = 0 i − |
| < 0 |
| | a | |
| | b | |
3 rozwiązania dla: * − |
| > 0 i c = 0 |
| | a | |
| | b | | c | |
4 rozwiązania dla: * Δ > 0 i − |
| > 0 i |
| > 0 |
| | a | | a | |
Jak widać, równanie nie ma rozwiązań również dla przypadku Δ = 0 oraz dla Δ > 0
25 wrz 20:22
wojtek_90: serdeczne dzięki za podpowidź w zadaniu
26 wrz 14:08