r=-2, znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu W(x)
m.: W(x)=x3−x2−16x−20
25 wrz 14:06
mila: jezeli pierwiastkiem jest −2 to wielomian dzieli sie przez x−(−2) czyli przez x+2 podziel
go i otrzymasz równanie kwadtratowe oblicz Δ i pierwiastki
25 wrz 14:12
Svanar: dzielisz przez (x+2):
W(x) = x3 + 2x2 − 3x2 − 6x − 10x − 20 = x2(x+2) − 3x(x+2) − 10(x+2) =(x+2)(x2 − 3x − 10)=
1*
x2−3x−10 = (x−5)(x+2)
Δ = 9 + 40 = 49 √Δ = 7
x1 = 5
x2 = −2
1* = (x+2)(x+2)(x−5) = (x−2)2(x−5)
25 wrz 14:15
m.: dziękuję bardzo, nareszcie zrozumiałam o co chodzi
25 wrz 14:20
mila: A dzieliłaś czy przepisałaś ? Bo warto umiec dzielić
25 wrz 14:22
m.: właśnie mam problem z tym dzieleniem, jak to się dokładnie robi?
25 wrz 14:24
25 wrz 14:27
m.: heh, dziękuję bardzo wszystkim, po prostu podzieliłam pisemnie, ale pomyliłam się w jednym
miejscu i przez to wyszło mi ofc co innego niż trzeba
25 wrz 14:30
m.: btw czy można to robić jeszcze innym sposobem ? czy tylko dzieląc ?
25 wrz 14:33
mila: tak jak dzielenie pisemne x
2−3x−10
x
3 −x
2−16x− 20 : x+2
x
3−2x
2
−3x
2−16x
3x
2+6x
−10x−20
10x+20
nie umiem kresek zrobic czy to jest dla Ciebie jasne pytaj jakby co
25 wrz 14:34
mila: jest inny sposób schemat Hornera ponoć prostszy ale ja nauczyłam sie w szkole dzielić a tamtego
sposobu nie przerabialismy
25 wrz 14:36
m.: a gdy mam W(x)= x
4 + 2x
3 −7x
2 −8x +12 i r=2 to jak zrobić ?

też dzielić? bo na lekcji
mieliśmy jakoś sposób jeszcze że p i q i x0....
25 wrz 14:38
Kejt: znasz twierdzenie bezouta?
25 wrz 14:39
m.: W(r)=0 ? tyle wiem w tym temacie
25 wrz 14:41
Kejt: Twierdzenie Bezout:
jeśli "x0" jest pierwiastkiem wielomianu, to wielomian ten jest podzielny bez reszty przez
x−x0.
25 wrz 14:43
Svanar: MILA grupowałem wyrazy...
25 wrz 14:43
mila: grupowanie wyrazów nie zawsze na pierwszy rzut oka jest proste.A jeżeli sprawdzimy na wyrazie
wolnym jakie sa pierwiastki to podzielić zawsze sie da
25 wrz 14:45
m.: a jeśli chodzi o ten przykład ? W(x)= x4 + 2x3 −7x2 −8x +12 r=2
25 wrz 14:49
Kejt: W(x) jest podzielne przez x−2.
25 wrz 14:51
mila: Napisała Ci to u góry jeżeli ma pierwiastek −2 to dzieli sie przez x−(−2)
Przy wielomianach patrzysz na wyraz wolny i sprawdzasz jakie ma dzielniki ta 12 ma −1 −2 −3
−−4 − .....+2+...6. podstawiasz za x taki dzielnik i jezeli wynik=0 to znaczy,ze tal iczba
jest pierwiastkiem.A wtewdy można rozłożyć wielomian dzieląc przez x−p p pierwiastek
25 wrz 14:51
m.: to może zapytam inaczej: kiedy dzielimy a kiedy używa się p i q ?
25 wrz 14:54
mila: nie bardzo wiem o co chodzi Mozesz szerzej
25 wrz 14:57
m.: heh, wiec powiem może jak to wytłumaczono mi w liceum dla 12 p|12 wiec p ∊ + − {1,2,3,4,6,12} a
q|1 i wtedy x0 ∊ +− {1,2,3,4,6, 12}
i po kolei obliczam dla każdego x0. po prostu nie dzieliliśmy, tylko robiliśmy w taki sposób.
25 wrz 15:01
Svanar: nie rozumie o co Ci chodzi.... napisała jaki jest pierwiastek, więc co za problem podzielić ?
25 wrz 15:03
m.: mam mnóstwo pytań, jedne może i głupie, ale ciężko dla mnie jest to zrozumieć na lekcji,
dlaczego, co i jak się robi. może i teorie znam, ale za bardzo nie potrafię tego wykorzystać w
zadaniach, czesto nie wiem o co w nich chodzi. chyba muszę zainwestować w korki ;>
25 wrz 15:04
m.: ale bardzo wam dziękuję, może trochę bardziej kumam o co chodzi
25 wrz 15:04
Tomek.Noah:
W(x)=x3−x2−16x−20
r=−2
W(x)=(x−R)Q(x) (x−R) prawo pana B.
x
3−x
2−16x−20=(x+2)(x
2+mx+n) wymnuz to a potem przyrownaj lewa do prawej

najprostsza
metoda jaka znam
25 wrz 15:06
mila: .Podstawia sie dzielniki w miejsce x jezeli wyjdzie 0 to ta liczba jest pierwiastkiem.Jezeli
masz wszyskie pierwiastki to wielomian =(x−p)(x−p2)(x−p3) o to ci chodziło ?
25 wrz 15:07
m.: wiem że się podstawia dzielniki

tylko nie wiem kiedy podstawiać, a kiedy dzielić tak jak w
1. przykładzie
25 wrz 15:12
mila: najpierw za x podstawiasz dzielniki .Gdy trawisz na taki ,ze wielomian =0 to wtedy dzielisz
wielomian przez x−ten dzielnk .I tym sposobem powstje ci wielomian o niższej potędze.J
podstaw do tego drugiego wielomianu za x 2 to wyjdzie zero .a teraz podstaw 3 i napisz ile
wyszło
25 wrz 15:19
Tomek.Noah:
x3−x2−16x−20=(x+2)(x2+mx+n)
najpierw czerwone rownanie
x3+mx2+nx
+2x2+2mx+2n
sumujemy
x3+(2+m)x2+(n+2m)x+2n
x3−x2−16x−20=x3+(2+m)x2+(n+2m)x+2n
i teraz wielomiany sa sobie rowne wtedy i tylko wtedy gdy wspolczyniki sa sobie rowne a wiec
−1=2+m
−16=n+2m
−20=2n
m=−3
n=−10
x3−x2−16x−20=(x+2)(x2−3x−10) i teraz rozbijasz trojmian na pierwiastki i wlola!
25 wrz 15:21
mila: m co zTobą ?
25 wrz 15:31
mila: nie wiesz co robić ?
25 wrz 15:34
m.: zrobiłam wcześniej ten przykład, po prostu podstawiając i ciekawa bylam czy robi się tak zawsze
i tyle. ale widzę że ile osób tyle sposobów i każdy mówi niby o tym samym, a jakby w innym
języku. miłej soboty życze wszystkim
25 wrz 15:39
mila: to napisz ile ci wyszło dla 3 .Uwazam ,ze to strasznie dużo liczenia i lepiej dzielić
25 wrz 15:49
m.: to przykłady ze zbioru, mam podane odpowiedzi, więc dla przykładu W(x) = x
4 + 2x
3 −7x
2 −8x +
12 będzie W(x) = (x+1) (x−2) (x+3) podstawiałam każdy dzielnik pod x. no i wyszło, chociaż
faktycznie dużo tego było. ale inaczej, jak podzieliłam W(x) przez (x−2) wyszło x
3 +4x
2 + x
−6 i później trzeba hornera ?
25 wrz 15:58
mila: Radze nie liczyc na odpowiedzi bo na sprawdzianie nie bedzie i nauczyć się dobrze dzielić albo
korzystać ze schematu Hornera Szybciej to idzie niż podstawianie dzielników Twoim zadaniu
wiemy ,że pierwiastek=2 tzn że mozemy wielomian podzielic bez reszty przez x−2
x3 +4x2 +x −6
x4+2x3−7x2−8x+12 x−2
−x4+2x3
4x3−7x2
−4x3+8x2
x2−8x
−x2+2x
−6x+12
6x−12
teraz sprawdzam ,który z dzielników 6 podstawiony za x da wynik 0
biore x=1 13+4*12+1−6=0 udało sie czyli wielomian dzieli sie przez x−1
x2+5x+6
x3+4x2+x−6 : x−1
− x3+x2
5x2+x
− 5x2+5x
6x−6
−6x+6
x2+5x+6 =0 Teraz Δ
Δ=25−24=1
x1=(−5+1) :2=2 x2=(−5+1):2=3
x4+2x3−7x2−8x+12=(x−2)(x−1)(x−2)(x−3)
25 wrz 20:11
Gustlik: W(x)= x
3 −x
2−16x− 20
Robisz schemat Hornera − opis jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html :
1 −1 −16 −20 ← Współczynniki W(x)
−2 1 −3 −10 0 ←
−2 jest pierwiaskiem
Otrzymaliśy funkcję kwadratową:
x2−3x−10
Δ=(−3)
2−4*1*(−10)=9+40=49
√Δ=7
Odp: x=−2 (2−krotny, bo się powtórzył) v x=5
25 wrz 22:29
m.: dzięki bardzo jeszcze raz
26 wrz 13:21
(4X-3)*(4X+3)-8X(X-2)=-17:
5 paź 22:37
(4X-3)*(4X+3)-8X(X-2)=-17:
5 paź 22:37