Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc , że ma ona jedno...
yogi: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc , że ma ona jedno miejsce zerowe oraz do jej wykresu
należa punkty A(1;2) b(4;1/2).
24 wrz 20:26
Kejt: f(x)=ax
2+bx+c
f(1)=2
2=a+b+c
i teraz z miejsca zerowego:
0=b
2−4ac
do rozwiązania ;>
24 wrz 20:32
24 wrz 20:40
yogi: Za b trzeba podstawić 2−a−c?Bo jak podstawiam to mi wychodzi coś takiego
(2−a−c)2−4ac=0 tutaj mam problem z kwadratami
12a+3c=−7 1/2
24 wrz 21:05
Gustlik: Kejt, można tak:
Funkcja kwadratowa, która ma jedno miejsce zerowe, ma taki wzór kanoniczny:
y=a(x−p)
2, bo q=0, a p=x
0
Podstawiamy współrzędna punktów: A(1;2) b(4;1/2).
{ 2=a(1−p)
2
I riozwiązujemy układ 2 równań z 2 niewiadomymi, po co pchać się na 3 niewiadome?
25 wrz 01:59
yogi: Gustlik możesz mi napisac jak poradzic sobie z kadratami:
2=a(1−2p+p2)
12=a(16−8p+p2)
26 wrz 14:18
Eta:
Najprościej tak:
pierwsze podziel obustronnie przez 4
i porównujemy (1) i (2) stronami
a4( 1−p)
2= a( 4−p)
2 /: a , bo a≠0
otrzymasz:
14( 1 −2p+p
2)= 16−8p+p
2
dokończ.......
26 wrz 14:41
Kejt: Gustlik, takiego sposobu nie znałam (to zapewne podstawy no ale..) dzięki
26 wrz 14:43
yogi: eta;
wychodzi mi coś takiego
0=4p2−30p+63
26 wrz 15:22