5 zadań: Ekstrema; Całki; Całki geometria.
Misiek: Zad 1. Wyznacz ekstrema funkcji:
f(x,y)=x
2−xy+2y
2−x+4y−5
Zad 2. Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami y=x
2 oraz y=1−3x
2
Zad.3 Oblicz długości łuku krzywej danej równaniami parametrycznymi:
x(t)=r(cost + tsint);
y(t)=r(sint−tcost);
(0<=t<=2π), r=const>0
Zad 4. Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót dookoła osi OX krzywej
Zad 5. Oblicz:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
24 wrz 14:18
Jack:
Zad1
Policz pochodne cząstkowe f
x, f
y.
Rozwiąż układ równań dla f
x,=0 f
y=0.
Policz f
xx, f
xy i określ znak W=f
xx(x
0,y
0)*f
yy(x
0,y
0)−f
2xy(x
0,y
0).
Zad 2.
Zrób rys.
Znajdź punkty przecięcia funkcji.
Oblicz odpowiednią całkę |∫
abf(x)−g(x) dx|
Zad 3.
Podstaw do odpowiedniego wzoru
http://pl.wikipedia.org/wiki/Długość_łuku
Zad 4
Na początek spróbuj zrobić rys.
Zad5
Policz całkę nieoznaczoną z tego ułamka.
Podstaw przedziały calkowania.
24 wrz 16:46
AS: Podaję odpowiedzi do zadań
1. Ekstremum w P(0,−1), wartość ekstremum f(0,−1) = −7
2. P = 1
3. Długość łuku; 2*π*r
| | π | |
4. Objętość: V = |
| *ln(1/5) |
| | 2 | |
5.
∞
25 wrz 09:54
Misiek: W każdym zadaniu wychodzi mi inny wynik niż podał AS. Ale się nie zrażam. Ciągle walczę z
zadaniami

W pierwszym na przykład mam P(8,1)
25 wrz 17:17
Misiek: Ad. 4.
Korzystam z wzoru V=π∫
ab[f(x)]
2dx
| | 1 | | 1 | | A | | B | |
J= |
| = |
| = |
| + |
| ... A=−12 ; B=12 |
| | x2−1 | | (1+x)(1−x) | | x+1 | | x−1 | |
dlatego wracając do całek:
| | π | | 1 | | π | | 1 | |
− |
| ∫24 |
| dx + |
| ∫24 |
| dx |
| | 2 | | x+1 | | 2 | | x−1 | |
licząc dalej wychodzi mi, że objętość jest na minusie.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
25 wrz 17:51
AS:
| | π | |
W 4) faktycznie kropnąłem się w znaku − wynik V = |
| *ln(5) |
| | 2 | |
w W 1) Wynik poprawny: P(0,−1)
Do rozwiązania układ równań
2*x − y − 1 = 0
−x + 4*y + 4 = 0
25 wrz 18:35
Misiek: Sprawdziłem zadanie 1) mój błąd. Wciąłem jeden minus i wyszło moje P(8,1) zamiast P(0,1).
Dzięki wielkie.
Do AS'a jeśli jeszcze zajrzysz jeszcze to możesz mi powiedzieć, czy to co wymyśliłem (moje
obliczenia do zadania 4) są dobre?
P.S. Oczywiście będę wdzięczny również za pomoc innych
25 wrz 22:46
AS: Dokończenie zad..4 − rozw.poprawne
| π | | π | | x − 1 | |
| (−ln(x + 1) + ln(x − 1)) = |
| *ln |
| |
| 2 | | 2 | | x + 1 | |
Podstawiam granice
| π | | 4 − 1 | | 2 − 1 | | π | | 3 | | 1 | |
| (ln |
| − ln |
| ) = |
| (ln |
| − ln |
| ) = |
| 2 | | 4 + 1 | | 2 + 1 | | 2 | | 5 | | 3 | |
| π | | π | | 9 | |
| *ln[(3/5)/(1/3)] = |
| *ln |
| |
| 2 | | 2 | | 5 | |
26 wrz 09:27
AS: Miałem swój zły dzień
W zad. 2 odp.prawidłowa P = 2/3
Przepraszam
26 wrz 11:29
Misiek: Wyjaśnienie 4 miodzio. Dzięki. W drugim wynik wychodził mi P=2/3, ale z minusem

.
Zdecydowanie muszę się skupić nad znakiem minus. Ciągle sprawia mi kłopoty.
26 wrz 11:41
Godzio: Misiek, dlatego nakłada się bezwględność
| | 2 | | 2 | |
P = | ...| = |− |
| | = |
| |
| | 3 | | 3 | |
26 wrz 11:42
AS:
Bo należy odejmować pole pod krzywą "niżej" położonej od pola
krzywej "wyżej" położonej.
26 wrz 11:54
Misiek: Dzięki, próbowałem właśnie dociec co brać jako f(x), a co jako g(x), we wzorze
P=∫ab[f(x)−g(x)]dx
Muszę narysować sobie te dwie krzywe. Dzięki
26 wrz 13:04