Marcos:
Ziomale pomocy

!
Kat srodkowy w kole wyznacza wycinek kolowy, ktorego pole jest rowne piec dwunastych pola kola i wynosi 60 PI cm 2. Wyznacz miare kata srodkowego wyznaczajacego ten wycinek. Oblicz dlugosc luku tego wycinka.
Z gory dzieki
25 lut 10:20
Jakub:
Układasz równanie
5/12 * P = 60π P - pole koła
czyli P=144π
Liczysz r ze wzoru na pole koła
π r2 = 144π
r=12
Długość łuku to 5/12 okręgu czyli
5/12*2*π*r = 5/12*2*π*12 = ...
dalej już prosto
25 lut 16:33
aaaaaaaaaaaaaaa:
wpisz otrzymasz
5
2 2
10 52 210
a
2 a
25 a2 a25
√
2 √
81 √2 √81
3√
8 4√
625 3√8 4√625
x ≤ 2 x ≥ 2 x ≤ 2 x ≥ 3
∞ Δ ∞ Δ
α β γ δ π α β γ δ π
zobacz
1245 zobacz 1245
przeczytaj
zadania-5 przeczytaj zadania-5
rozdział
i8 rozdział i8
25 lut 18:16