matematykaszkolna.pl
Artur: podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny. Przekątne ścian bocznych mają długości 4cm, 5cm i 6cm. Oblicz pole całkowite i objętość tego graniastosłupa
29 gru 22:09
Basia: a,b,c - boki trójkata a2+b2=c2 h - wysokość graniastosłupa a2+h2=42 b2+h2=52 c2+h2=62 (1) i (2) dodajemy stronami; (3) mnożymy przez -1 a2+b2+2h2=16+25 c2+2h2=41 -c2-h2=-36 dodajemy stronami h2=5 h=5 a2+5=16 a2=11 a=11 b2+5=25 b2=20 b=20=25 c2=11+20=31 c=31 no i teraz to już tylko policzyć pole podstawy; pola ścian bocznych i objetość
29 gru 22:21
megi: Już Ci pisałam ! rozwiaz układ trzech równań , które Ci podałam w poprzednim poście! Widzę ,że domagasz sie gotowego rozwiazania czy tak ? napisz to Ci zaraz go przedstawię ! tylko co Ci z tego w głowie zostanie! to naprawdę nie jest trudne zadanko! Myslałam,że popracujesz nieco sam !
29 gru 22:23
megi: Ooooemotikonka! widzę "dobra dusza" Basia ulitowała sie nad Tobą ! to już po sprawie!
29 gru 22:24
Basia: a nie wiedziałam, że już próbowałaś coś podpowiedzieć to jest metoda, napisać nowy post i liczyć, że ktoś się zlituje a człowiek do śmierci już zostanie naiwny pozdrawiam
29 gru 22:27
megi: A no tak mamy! Jak po świętach? Na spoko!emotikonka
29 gru 22:38
Basia: Spokojnie i jeszcze do końca tygodnia na luzie. I nawet nie przytyłam!
29 gru 22:40
megi: Nawet po tym torcie migdałowo - czekoladowym! emotikonka mi to nie grozi ważę stale 51kgemotikonka
29 gru 22:42
Artur: Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za upierdliwość
29 gru 23:12
megi: Nic nie szkodzi! Pomagamy! ale chcemy też aby z tego coś Wam zostało w głowie!emotikonka Powodzenia ! i polecamy sie na przyszłość!emotikonka
29 gru 23:16
Artur: A mam pytanie co sądzisz o obowiązkowej maturze z matematyki emotikonka? Ja jestem przerażony. Ja ją zdaje może znasz jakieś dobre kompendium czy książkę w której zebrany jest cały materiał (logicznie i przejrzyście). Prosze o pomoc
29 gru 23:28
megi: Ja uważam ,że powinna być!emotikonka zawsze była! Profil podstawowy nie jest trudny do opanowania! Trzeba mysleć wcześniej! i powoli sie dokształcać! Polecam zb. zadań maturalnych i egzaminacyjnych autorstwa : Tadeusz Korczak i Jerzy Nowakowski ( zadania z rozwiazaniami i objaśnieniami! i każdy inny zbiór tego typu! W której klasie jesteś ? można wiedzieć! i czy matematykę masz rozszerzoną czy podstawowy profil?
29 gru 23:35
Artur: jestem w 3klasie technikum informatycznego. Mate lubię, ale geometrie to nie za bardzo wole inne działy. Matematyka profil podstawowy
29 gru 23:37
megi: Proponuję przekopiować materiał podany tutaj na stronce przez P. Jakuba! podany bardzo przejrzyście i w całym zakresie! Jak te wiadomości przyswoisz to maturę masz ZDANĄ!emotikonka Polecam!
29 gru 23:38
megi: No tak się zdarza często ,że geometrii jakoś nie lubicie! Ale trzeba zna ć pewne zależności między figurami, wzory podstawowe itp. nie jest taka straszna i trzeba dużo zad, rozwiazywać ! nabiera sie rutyny! poważnie! Matura nie taka straszna ! Tylu ludzi ja zdaje! Trzeba ćwiczy ć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć!emotikonka Jak poważnie podejdziesz to z pewnościa dasz radę !
29 gru 23:43