Artur: podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny. Przekątne ścian bocznych mają
długości 4cm, 5cm i 6cm. Oblicz pole całkowite i objętość tego graniastosłupa
29 gru 22:09
Basia:
a,b,c - boki trójkata a2+b2=c2
h - wysokość graniastosłupa
a2+h2=42
b2+h2=52
c2+h2=62
(1) i (2) dodajemy stronami; (3) mnożymy przez -1
a2+b2+2h2=16+25
c2+2h2=41
-c2-h2=-36
dodajemy stronami
h2=5
h=√5
a2+5=16
a2=11
a=√11
b2+5=25
b2=20
b=√20=2√5
c2=11+20=31
c=√31
no i teraz to już tylko policzyć pole podstawy; pola ścian bocznych i objetość
29 gru 22:21
megi:
Już Ci pisałam ! rozwiaz układ trzech równań ,
które Ci podałam w poprzednim poście!
Widzę ,że domagasz sie gotowego rozwiazania czy tak ?
napisz to Ci zaraz go przedstawię ! tylko co Ci z tego w głowie zostanie!
to naprawdę nie jest trudne zadanko!
Myslałam,że popracujesz nieco sam !
29 gru 22:23
megi: Oooo

! widzę "dobra dusza" Basia ulitowała sie nad Tobą !
to już po sprawie!
29 gru 22:24
Basia:
a nie wiedziałam, że już próbowałaś coś podpowiedzieć
to jest metoda, napisać nowy post i liczyć, że ktoś się zlituje
a człowiek do śmierci już zostanie naiwny
pozdrawiam
29 gru 22:27
megi:
A no tak mamy! Jak po świętach? Na spoko!
29 gru 22:38
Basia:
Spokojnie i jeszcze do końca tygodnia na luzie.
I nawet nie przytyłam!
29 gru 22:40
megi: Nawet po tym torcie migdałowo - czekoladowym!


mi to nie grozi ważę stale 51kg
29 gru 22:42
Artur: Bardzo dziękuję za pomoc i przepraszam za upierdliwość
29 gru 23:12
megi: Nic nie szkodzi! Pomagamy! ale chcemy też
aby z tego coś Wam zostało w głowie!

Powodzenia ! i polecamy sie na przyszłość!
29 gru 23:16
Artur: A mam pytanie co sądzisz o obowiązkowej maturze z matematyki

?
Ja jestem przerażony.
Ja ją zdaje może znasz jakieś dobre kompendium czy książkę w której zebrany jest cały
materiał (logicznie i przejrzyście).
Prosze o pomoc
29 gru 23:28
megi:
Ja uważam ,że powinna być!

zawsze była!
Profil podstawowy nie jest trudny do opanowania!
Trzeba mysleć wcześniej! i powoli sie dokształcać!
Polecam zb. zadań maturalnych i egzaminacyjnych
autorstwa : Tadeusz Korczak i Jerzy Nowakowski
( zadania z rozwiazaniami i objaśnieniami!
i każdy inny zbiór tego typu!
W której klasie jesteś ? można wiedzieć!
i czy matematykę masz rozszerzoną czy podstawowy profil?
29 gru 23:35
Artur: jestem w 3klasie technikum informatycznego. Mate lubię, ale geometrie to nie za bardzo
wole inne działy.
Matematyka profil podstawowy
29 gru 23:37
megi:
Proponuję przekopiować materiał podany tutaj na stronce
przez P. Jakuba! podany bardzo przejrzyście i w całym zakresie!
Jak te wiadomości przyswoisz to maturę masz ZDANĄ!

Polecam!
29 gru 23:38
megi:
No tak się zdarza często ,że geometrii jakoś nie lubicie!
Ale trzeba zna ć pewne zależności między figurami, wzory podstawowe
itp. nie jest taka straszna i trzeba dużo zad, rozwiazywać !
nabiera sie rutyny! poważnie!
Matura nie taka straszna ! Tylu ludzi ja zdaje!
Trzeba ćwiczy ć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć!

Jak poważnie podejdziesz to z pewnościa dasz radę !
29 gru 23:43