ania9721: an=n2+5n-3 x=4 czy liczba x jest wyrazem tego ciągu,jeśli tak to którym
29 gru 21:52
megi:
rozwiąż równanie
n2 +5n -3 = 4 i oblicz n pamietaj ,że n ⊂N
29 gru 21:55
ania9721: megi dzięki
30 gru 18:33
megi:
I co wyjdzie że nie jest!
bo nawet tak możesz to wykazać!
dla n=1 masz a1= 1 +5 - 3= 3
n= 2 a2= 4+10 -3 = 11
n= 3 a3= 9 +15 - 3= 21 widać ,że nie! tak?
po obliczeniu delta wyjdzie 53 -- niewymierny pierwiastek czyli
nie ma takiego n⊂N
30 gru 18:45
ania9721: czy możesz poda wzór z którego korzystałaś przy wyliczeniach
i w jaki sposób dalta wyszła ci 53
30 gru 19:04
megi:
n2 +5n - 3 = 4
n2 +5n - 7 =0 Δ = 25 + 4*7 = 25 +28 = 53
30 gru 19:12
ania9721: dzięki ale ze mnie gapa
30 gru 19:19
megi:
Noo! megi ... gapa
30 gru 19:20
ania9721: ania gapa nie megi
30 gru 19:25
megi: OK!

Powodzenia! W Nowym Roku!
30 gru 19:26
ania9721: czy możesz mi wyjaśnic jeszcze jeden przykład też z x an=n2-7 x=-12 czy tu też stosowac
deltę
30 gru 19:29
ania9721: dzięki
30 gru 19:30
megi:
nie ma potrzeby ! bo zobacz
n2 - 7 = - 12
n2 = 7 - 12 = - 5 też nie ma takiego
bo n2= - 5 sprzeczność!
30 gru 19:33
ania9721: mi wyszło podobnie ale myślam że mam żle
30 gru 19:38
ania9721: a znasz się na czym takim również x an=2n x=32 czy tu za n podstawic 32
30 gru 19:41
megi:
Tak! wychodzi na to ,że się "znam"

2
n = 32 32= 2
5 bo 2*2*2*2*2= 2
5=32
czyli 2
n = 2
5
to n=5 czyli piaty wyraz tego ciagu = 32 Proste?
30 gru 19:48
ania9721: dzięki bardzo mi pomogłaś może dzięki twojej pomocy 3 stycznia zdam egzamin pisemny z
matmy do zobaczenia
30 gru 19:53
megi:
Powodzenia! Zdasz !
30 gru 20:05