paula: Jak przekształcić postać kanoniczną funkcji do równania kwadratowego?
29 gru 20:35
adm: postać kanoniczna y=a(x-p)2+q
postać ogólna y=ax2+bx+c
wymnóż wszystko i otrzymasz postać iloczynową, a z niej przekształć do ogólnej, wiesz
jak?
29 gru 20:40
paula: nie wiem
30 gru 02:06
adm: np. wymyśliłam sobie taką funkcję, której
postać kanoniczna: y=(x-3)
2+1
teraz aby dojść do innej postaci wymnażam, widzę wzór skróconego mnożenia i porządkuję
y=x
2-6x+9+1
y=x
2-6x+10
no i niechcący masz już postać ogólną, której chciałaś

postać iloczynowa to y=a(x-x
1)(x-x
2)
lub gdy jest jedno miejsce zerowe y=(x-x
1)
2
30 gru 08:30