limka: oblicz granice. wyrazenie z licznika i mianownika jest we wspolnym nawiasie do potegi n
lim (n-2)n
n→∞ ---------
(n+3)
29 gru 19:57
BMM: A jaki powinien wyjsc wynik

Mnie wyszło e
-5 Jesli taki powinien byc wynik to przesle
Ci rozwiazanie...
29 gru 20:14
limka: to jest test i ma trzy odpowiedzi a) 0 b) e c) 1/e
ale chyba tez zadna z tych odpowiedzi moze sie nie zgadzac
Wiec prosze o rozwiazanie bo nie wiem jak doprowadzic do postaci (1+ ...)n
29 gru 20:41
BMM: lim... [n(1-2/n)/n(1+3/n)]n = lim... (1-2/n)n/(1+3/n)n = e-2/e3 = e-5
29 gru 21:34
BMM: mam nadzieje, ze pomoglam, chociaz nie gwarantuje, ze to poprawne rozwiazanie
29 gru 21:36
limka: dziekuje
29 gru 21:37