ładnie proszę o pomoc ;)
eselle: Nie za bardzo rozumiem polecenie:
Sprowadź do najprostszej postaci wiedząc że x ∊ (1;3)
IxI ?
Ix−8I?
√x2−10x+25?
21 wrz 23:11
sushi_ gg6397228:
jezeli 1<x<3 to wtedy chodzi o to czy wartosc bezwzgledna bedzie na plusie czy minusie
|X|= x
|X−8| = 8−x
|X−5| = 5−x
21 wrz 23:14
eselle: a mogłabyś rozpisać ? bo nie za bardzo to widzę...
21 wrz 23:27
sushi_ gg6397228: ktory podpunkt
21 wrz 23:28
eselle: Ix−8I
21 wrz 23:31
sushi_ gg6397228: jaki jest przepis na pozbycie sie wartosci bezwzglednej

jezeli liczba pod wartoscia bezwzgledna jest ujemna, to po opuszczeniu wartosci bezwzglednej
daje sie minus
|−5| = − (−5)= 5
|2−3| = −(2−3)= −2+3 = 3−2
|x−8| = −(x−8)= −x+8= 8−x
21 wrz 23:34
eselle: ok już rozumiem

dzieki
21 wrz 23:41