Damian: Damian: Dane są zdarzenia A,B ⊂ Ω, takie że P(A\B) = 1/5, P(B) = 1/3, P(A') = 2/5. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A ∩ B.
29 gru 13:04
Megi: ponieważ
P(A/B) = P(A) - P(AnB) P(A')= 2/5 to P(A)= 1- P(A')
P(A)= 3/5
P(AnB)= P(A) - P(A/B)
P(A n B) = 3/5 - 1/5 = 2/5
29 gru 13:51
Damian: Dziękuję bardzo za pomoc.
----------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------
Tak wyglądało moje poprzednie zadanie. Bardzo dziękuję Megi za pomoc, ale mam wątpliwość
czy P(A n B) = może być większa niż P(B) = 1/3 , tzn. czy część wspólna może być
większa niż P(B). Bardzo proszę o pomoc.
29 gru 19:52
megi:
Fakt! nie moze tak być! nie zwróciłam uwagi na P(B)
ale zapytam
co oznacz w takim układzie P(A/B) -- pewnie
to prawdopodob. warunkowe tak?
ja potraktowałam ten zapis jako róznicę a to zmienia postać rzeczY
Napisz co ten zapis oznacza w tym zad< P(A/B)
29 gru 20:17
Damian: Problem w tym, że jest zapisane P(A\ B), ja też zinterpretowałem to jako różnicę i
wydawało mi się, że to jest chyba błąd w zadaniu. Dlatego w ogóle podałem to na forum.
Nie wiem jak uważasz. Możliwe, że to zadanie jest błędnie sporządzone, ale specjalnie
zamieszczono tu P(B), więc był w tym chyba jakiś cel ...
29 gru 20:44
megi:
Ja uważam ,że to prawdopodobieństwo warunkowe!
węź wzór na P(A/B) tam masz zależność od iloczynu i będzie ok!
tak to jest jak przez net nie da sie popisać co oznacza P(A/B)
Uważam ,że tak jak Ci teraz podałam! warunkowe!
pokombinuj ! napewno dasz radę bo ja na chwilkę spadam!
napisz co Ci wyszło!
29 gru 20:48
Damian: Wychodzi mi, że to 1/15.
P(A│ B) = P(A∩ B) / P(B)
1/5 = P(A∩ B) / 1/3
P(A∩ B) = 1/15
Tylko po co wtedy podawano by P(A') ?
To zadanie jest napisane ręcznie i ten znak to na pewno \ a nie │.
Może powinienem napisać dwie możliwości rozwiązania?
29 gru 21:04
megi:
Dorzuciłabym jeszcze takie wyjaśnienie
że;
jeżeli zdarzenia A i B są niezależne to
P(A n B ) = P(A) * P(B) czyli P(A n B) = 3/5 * 1/3= 1/5
i tu potrzebne byłoto P(A') by obliczyć P(A) ok?
a gdy zalezne to ze wzoru tego co obliczyłeś czyli z warunkowego
, bo zależne
więc odp": dałabym: gdy niezalezne to P(A n B)= 1/5
gdy zależne to P(A n B) = 1/15
myślę ,że teraz jest ok? pozdrawiam!
29 gru 21:16
megi:
Z pewnościa nie chodziło o róznicę ! tylko o warunkowe !
trudno mi było ocenić ten zapis! ale teraz spoko jest OK
29 gru 21:18
Damian: Zdarzenie może być niezależne wtedy i tylko wtedy gdy:
P(A│ B) = P(A) lub P(B) = 0
Drugi warunek z góry możemy odrzucić, bo wyraźnie podane jest w zadaniu że P(B)= 1/3.
Musimy się zastanowić czy P(A│ B) = P(A) czyli czy uznamy tamten zapis za P(A│ B) czy za
P(A\B). Wydaje mi się jednak, że powinienem zapisać wszystkie nasze rozwiązania tzn. te
dwa ostatnie i to pierwsze z komentarzem, że żadne nie jest doskonałe. Jak sądzisz?
29 gru 21:31
megi:
No wiec wyraźnie widać ,że sa zależne
bo
P(A/B) ≠ P(A) czyli wychodzi P(A n B)= 1/15
myślę ,że tak jak napisałam potrzebna była analiza ; czy zależne czy niezależne !
po to była informacja o P(A
') by mieć P(A) tak? no pewnie ,że tak!
innej mozliwości nie ma!
jest tu doskonałość w pełni przez Ciebie i przeze mnie już wyjaśniona!

Haczyk był w tym

czy sa zalezne czy niezalezne?
A to myslę ,że już wyjaśniliśmy na podstawie podanych informacji!
Pozdrawiam!
29 gru 21:44
Damian: Tak chyba w końcu nam się udało. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Bardzo przyjemnie się razem rozwiązywało
29 gru 21:49
megi: Cała przyjemność! Dla mnie też ! polecam sie na przyszłość
29 gru 21:50