ułamki okresowe
jaaa xd: zamienić ułamek okresowy na zwykły :
12,(32)
1,25(1)
0,(9)
kto zrobi ; d ? z gory dzieki
21 wrz 21:27
21 wrz 21:29
Kaska: a bez znajomości ciągów można też tak
x = 12,32323232....
100x = 1232,32323232....
100x − x = 1232,(32) − 12(32)
99x = 1220
x=1220/99
x=1,25111111....
100x = 125,11111....
1000x = 1251,11111...
1000x − 100x = 1251,(1) − 125,(1)
900x = 1126
x = 1126/990 = 563/445
x = 0,99999...
10x = 9,99999...
10x − x = 9,(9) − 0,(9)
9x = 9
x = 1
Pozdrawiam Kaśka
22 wrz 17:37
Jack:
nigdy w zyciu nie sugerowałbym tu ciagów. Zajrzałaś do mojej wskazówki i rozwiązałaś za niego
zadanie
22 wrz 18:12
Mickej: on sugerował sumę szeregu geometrycznego
22 wrz 18:13