m: rozwiązanie krok po kroku: początkowa ilość wody: 230 l. Natępnie przedstawimy ilość
wpływającej do zbiornika wody jako sumę n− wyrazów ciągu arytmetycznego. Zauważamy, że a
1=20
a
2=22 .... Łatwo zauważyć, że różnica tego ciągu wyniesie 2. Korzystamy ze wzoru na sumę n
| | 20+an | |
wyrazów, zatem Sn= |
| *n. Kolejnym krokiem będzie wyznaczenie wzoru na n−ty wyraz |
| | 2 | |
ciągu wiemy, że w ciągu arytmetycznym a
n=a
1+(n−1)*r. W naszym przypadku a
1=20, a r=2, zatem
| | 20+18+2n | |
an=20+(n−1)*2=2n+18, zatem Sn= |
| *n=(19+n)*n=n2+19n−tyle wody w n−tej minucie |
| | 2 | |
będzie pochodziło z zaworu, oprócz tego w każdej minucie ze zbiornika wydostaje się 39 litrów
wody, czyli w n−tej minucie wydostanie się 39n litrów wody, co musimy odjąć od otrzymanej sumy
ciągu arytmetycznego. Dodając początkową ilość wody otrzymamy ostatecznie wzór:
V(n)=n
2−20n+230. Aby obliczyć w której minucie było najmniej wody korzystamy ze wzoru na
| | −b | |
wierzchołek paraboli: nw= |
| w naszym przypadku b=−20, a =1, zatem nw={20}{2}=10, |
| | 2a | |
zatem najmniej wody w zbiorniku było po upływie 10 minut, w podpunkcie c musisz rozwiązać
równanie kwadratowe V(n)=480. Myślę, że z tym nie powinieneś mieć już problemu. Powodzenia.